Årlig tradition

Idag har vi återigen genomfört den årliga traditionen, pepparkaksbaket.

I år kunde tyvärr inte min jobbarkompis Ida vara med (hon svek oss och åkte till Åland i stället). Det var mamma och jag som genomförde årets bak. Måste säga att det var något som saknades (Ida). Nu luktar det gott i hela huset.

Håll med om att det ser mumsigt ut!!

En sockerbagare här bor i staden
Han bakar kakor mest hela dagen...

I hans fönster hänga...
  
...julgranssaker och hästar, grisar och ......pepparkakor


Den understa ska föreställa Blakkur, lagom tjock o go'...


Ha det bra o ta det lugnt med glöggen o pepparkakorna!!

//Sussie


Sörjd och saknad

Idag är det 2 år sedan Bosse gick bort.

Han drabbades av cancer och kämpade i flera år. Trots svårigheterna höll han skenet och humöret uppe.

Bo Larsson är oförglömlig för alla som träffade honom på Asphult. Ingen kunde berätta historier som Bosse. Alla som har ridit en långtur där det har serverats pastasallad minns hans historia om luffarna och de kalla makaronerna. Maila, ringsdal@spray.se om ni vill att jag ska berätta den, men jag lovar att det blir inte lika bra som när Bosse drog den.

Bosse var nästan alltid glad och hade glimten i ögat. Ibland visste man inte om han skojade eller menade allvar. Han kunde låta barsk och se sträng ut, även när han skojade.Bosse Larsson, med glimten i ögat.
(bilden är tagen av Bela Karlsson och är lånad från Djörfiklubbens hemsida, den är även beskuren)


När Bosse skulle bygga nåt, så tyckte han att vattenpass och tumstock var onödigt. Han litade på ögonmåttet, och tro det eller ej, i slutändan så blev det bra.

Adventsgranen är också en historia för sej. Den behövde inte se så bra ut, bara det fanns nån gren att sätta ljusen på. Bosse tyckte inte att det var så noga var ljusen hamnade, bara det lyste lite grann. Nu har Niklas åtagit sej att fortsätta klä Asphultsgranen på "Bossevis". Ni som har sett granen på Bosses tid, döm själva om han lyckats.


  
Årets gran på Asphult


Bosse är sörjd och saknad av alla på Asphult. Det har varit två svåra år för sambon Britten. Nu har hon förhoppningsvis börjat se lite ljus och kunna känna lättnad.

Niklas och jag, och troligen alla som kände Bosse på Asphult, hoppas att Bosse har det bra där han är nu!

//Sussie


Åsarna gamla kyrka

På begäran från en av mina vårdtagare, så lägger jag upp lite bilder på Åsarna G:a Kyrka. Den ligger i Jämtland, i Åsarna. 

Kyrkan, som är helt i trä, ligger jättefint uppe på en hög sluttning, tror att det är minst 3 km uppförsbacke innan man kommer dit. Men det är värt att göra sej besväret att ta sej dit.

Här kommer bilderna:Åsarna G:a Kyrka


 
Stora och lilla kaminen


 
Målning över altaret                        Utsikt över Vindelälven


Niklas och jag tycker att om ni har vägarna förbi, så åk dit. Kyrkan och omgivningarna är jättevackra!!!

//Sussie

Globen

Medan alla andra (Maris, Matte och Asphultsgänget) var till Globen och tittade på Stockholm International Horse Show, var jag och Niklas hemma.

Vi hade lovat att fodra Asphultshästarna och det var mysigt att vara där på kvällen, trots lera och mörker. Vi hoppas att alla hästar fick mat, det var lite svårt att räkna in dem i mörkret. Dessutom är vi inte riktigt säkra på hur många de ska vara i varje hage.

Jag passade även på att titta lite från Globen på datorn, svtplay visade livesändning. Tyvärr hamnade jag mitt i en timmes sömnpiller! Det var fransmannen Pignon som visade nånting med en skimmel från en svensk ridskola. Det hände ingenting, han och hästen stod och snurrade lite i mitten av manegen och han sa ingenting på en hel timme. Om han hade talat om vad han gjorde så hade det varit mer intressant.

Tur att man inte hade köpt dyra biljetter!!!Efter sömpillret blev det äntligen dags för islandshästarna. Det var landskamp mellan Sverige och Holland. Jag hade fått uppgifter om att grannen på Ringsdal skulle vara med, men där blev jag lurad! Däremot var hans ex-flickvän med.

Jag blev även besviken på svtplay. De avbröt sändningen mitt i tävlingen!! Vet inte hur det slutade.

Kanske det blir sammandrag på TV i kväll...

//Sussie

Ledig dag från jobbet = hästpysslardag

När man har ledigt från jobbet passar man på att ha kul och ägna sej åt sin hobby.

Idag har jag låtit hästarna rasta sej ordentligt.

Efter mockningen på förmiddagen kände jag för att köra Blakkur en stund. Jag planerade att köra runt Mellanvägen, men B kände för annat. Strax efter Kalkugnstorp började han att sega sej. Det kändes som om han gick i knäck. Jag trodde att han är inne i en pälssättningsperiod och vände vid hygget. Men se, då blev det liv i den gamla gubben!! Han tog varje grop i vägen som en ursäkt för att låtsas bli rädd. Blakkur försökte sticka ett par gånger för mej. Jag lät honom trava uppför backen vid Kalkugnstorp, ända fram till brevlådorna.

Sen gav jag hästarna sitt middagshö och gick in och tog lite lunch själv.

Efter lunch satte jag upp lite bommar för att löshoppa Saga. Det gick bra, trots att banan är bedrövligt tung och har dåligt fäste just nu.
Saga spetsade öronen direkt när hon såg bommarna, så jag släppte lös henne direkt. Hon drog iväg som en galning och slängde sej glatt över bommar och hinder. Hon har väl inte den bästa hopptekniken, men hon är ju inte tänkt som hopphäst heller...


  
Saga hoppar, tyvärr blev bilderna suddiga, men det gick undan när hon drog iväg...


En nöjd tjej efter avslutat löshoppningspass


Efter Sagas bravader inom hoppkonsten, var det Blakkurs tur att drillas igen. Maria kom och ville rida lite. Vi sadlade på honom och gick ner på banan. Maria värmde upp honom med att kliva lite över bommar och genom att göra volter åt båda hållen. Sen fick hon försöka trava honom över bommarna och försökte sej på ett par skutt över hindren. Blakkur är definitivt ingen hopphäst han heller...

Pga det usla underlaget på banan så gick vi upp på vägen och övade tölt. Idag töltade han jättefint!


  
Stjärnhopparen Blakkur i full aktionMaria och Blakkur


Ha en bra kväll!
//Sussie


  

Recepttips

Så här års, den kalla mörka hösten och relativt nära julen, kan det vara skönt med mat som är god, billig, snabb och enkel att tillaga. Man vill helst inte tänka på alla räkningar som snart ska betalas och alla julklappar som ska handlas. Dessutom kanske man vill göra nåt annat än att stå vid spisen och röra i grytor...

Här kommer tips på två goda och värmande soppor, som dessutom är billiga och enkla att göra!

Gyllensoppa

500g morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1½ liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl apelsinjuice (ej koncentrat)
crème fraiche
salt, peppar och curry

Hacka lök och skär grönsakerna i småbitar.
Koka upp buljong och juice.
Lägg i grönsakerna och koka ca 30 min tills de mjuknar.
Låt svalna något.
Häll av spadet, men spara det.
Kör grönsakerna i mixer, med stav eller använd en mosstöt.
Häll tillbaka spadet till grönsakerna och tillsätt några skedar crème fraiche.
Koka upp soppan och krydda.
Garnera med crème fraiche och persilja.


Festnudelsoppa

2 påsar snabbnudelsoppa (valfri smak)
1 purjolök
1 grillad kyckling
2 morötter eller 1 dl gröna ärtor
1-2 buljongtärningar

Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela den i lagom stora bitar.
Tvätta och strimla purjon och ev morötter.
Hetta upp en soppkastrull med en skvätt olja i botten.
Bryn purjon och ev morötter lätt.
Häll på 1½ liter vatten och koka upp.
Låt 1-2 buljongtärningar smälta ner.
Lägg i köttet, ev frusna gröna ärtor, nudlar och pulver från nudelförpackningen.
Om soppan blivit för salt - späd med vatten, om den är för tam - smula i mer buljong eller salta och peppra.


Smaklig måltid i höstrusket!!

//Sussie

Temperaturväxlingar

Har funderat lite på hur konstigt vädret kan vara.

Ena dagen är det mulet och 10 grader varmt, nästa dag öser regnet ner, för att återigen vara mulet den tredje dagen. Sen kommer man ut på morgonen den fjärde dagen, då är det stjärnklart och 2 minus...

Det är väl inte konstigt att folk blir sjuka när det är sådana temperaturväxlingar??? Det är ju ingen som vet hur man ska klä sej. Kallt och klart på morgonen, regn och 14 plusgrader på dagen och sen mulet, blåst och 3 grader på kvällen.

Har någon nån teori om hur man ska klä sej på bästa sätt så här års? Det enda jag kan säga är att: Håll dej varm och torr om fötterna och ha mössan/luvan inom räckhåll!

//Sussie

Typisk jobbarhelg

Mörkt när jag åkte i morse, kommer att vara mörkt när jag kommer hem. Däremellan har det varit sol och skapligt väder. Idag hade varit perfekt att ta en långtur på hästryggen.

I stället sitter jag fast i betongghettot Årby och måste vara trevlig mot en massa folk...

Men jag ska inte gnälla allt för mycket. Vi har faktiskt en del frihet, fast under ansvar. Vi behöver inte ta vårdtagarna i precis den ordningen som står på schemat. Om man ser att det är mycket onödigt spring så kan man ändra ordningen så den passar bättre. Det kallas på ett finare språk "omorganisering för tidseffektivisering". Jag kallar det för "fort in, fort ut, fika längre".

En del av vårdtagarna är ganska tråkiga. En del är sura för ingenting. Ibland får man en utskällning utan anledning, det kan man få av anhöriga också. Andra är precis som att gå till mormor/farmor. Då är det mysigt och kul!

Vi har en dam som vi går till som är urmysig. Jag tycker det är dagens höjdpunkt att komma dit. Hon berättar mycket levande om hur hon växte upp och om sin man och familj. Jag tycker att det känns som att komma till en väninna eller mormor/farmor. En sådan person som man gärna vill byta recept med (vilket vi gör ibland). Vi ger också tips på goda drycker och annat som kan vara bra i hemmet.

Vi får se om morgondagen har något kul med sej (trots delad tur)!!

Kramizar Sussie

Ändrade planer

Tänk att det så sällan blir som man har tänkt sej...

Igår hade jag planerat att rida Blakkur efter kvällsmaten, men när jag kom ut så ösregnade det. Fick snabbt ändra planerna. Tog på regnrocken och tog med både Blakkur och Saga till paddocken där jag släppte dem. De var överlyckliga och rusade runt och busade i flera minuter. Behövde inte ens mana på dem med långpiskan. Även om de inte fick jobba under ordnade former, så fick de i alla fall springa av sej lite.

Idag blev inte vädret som jag hoppats. Ridturen med Blakkur blev kortare, men vi hade trevligt i alla fall. Tyvärr kändes han lite stel i bakdelen, men det tror jag beror på att underlaget i paddocken är lite för tungt. Maria rastade honom ordentligt i paddocken häromdagen.

Saga har longerats idag. Hon har lite svårt för högervarven, men vi jobbar på saken. Hon har jättefin trav, men jag hoppas snart att kunna få se lite tölt. Jag vet att den finns där, men just nu har jag ingen som kan rida henne och jobba fram den.

I helgen jobbar jag, så då får Blakkur och Saga vila.

//Sussie

Mörker

Nu har vi kommit till den delen av november som bara är mörk och trist. Det är mörkt när man åker till jobbet på morgonen och det är ännu mörkare när man kommer hem... Alla löv är borta från träden och solen har man inte sett på minst en månad.

Dimma och dis, duggregn och slask, bara mulet, ingen sol...

Tur att man har en belyst paddock och den tänker jag utnyttja i kväll efter mat och mockning. "Offret" i kväll blir Blakkur, har inte ridit honom på länge. Maria, en tjej som praktiserar på granngården, har hjälpt mej lite med honom. Har inga större planer på vad vi ska hitta på, men det blir nog lite lösgörande övningar och tölt. Avstår galoppen eftersom belysningen kunde ha varit bättre. Vill ju gärna se lite var vi befinner oss på banan...

Hoppas på skapligt väder i morgon när jag är ledig, så att Blakkur och jag kan få se nåt annat än paddocken! Det ska bli skönt att kunna komma ut i skogen i dagsljus!

Ha det!
//Sussie

Häst till salu

Har bestämt mej för att sälja min kallblodstravare. Det känns inget kul, men vad gör man när stallet är för litet och hästen för stor???

Fara Tabac (Tara) är jättesnäll att rida och vid all hantering. Kan vara lite envis som de flesta ston, men är inte dum på något vis. Hon är även inkörd, men blir het vid körning. Tara är tyvärr ingen nybörjarhäst.

Känner ni någon som är intresserad av en fin ridhäst, så maila mej på ringsdal@spray.se och berätta lite om personen/er själva, så hör jag av mej. Tara står just nu hos fodervärd utanför Norrköping, så jag måste förmedla telefonnummer mm till fodervärden så att tid kan passas in för eventuell provridning.

Tara har fin stam, e:Toddy, u:Carina Tabac, morfarsfar var Steggbest.

Eftersom Tara fick föl i somras, så kan hon inte flytta förrän tidigast i slutet av december. Fölet ingår inte i köpet, men sadel, träns och täcken ingår. Priset är 18000:-.
Jag och Tara hoppas att rätt köpare dyker upp!!! Tara älskar att jobba och att bli ompysslad!

//Sussie

Stress, stress, stress

Idag blir nog ytterligare en dag utan ridning...

Efter jobbet var det bara att stressa till affären för att handla, sen hem och släppa ut hunden så att hon fick kissa litervis och sedan slänga åt hästarna lite lunch. Dessutom skulle varorna in i kyl och frys och kvällsmaten förberedas. Var även tvungen att läsa posten, som vanligt mest bara räkningar... Enda ljuspunkten var Hööks julerbjudande.

Nu tog jag en liten "kollamailenochbloggalitepaus" medan yoghurten till tzatzikin rinner genom filtret.

I kväll serveras rödbetsbiffar med kokt potatis och tzatziki. Billigt och mumsigt!

Får se om det blir någon ork kvar till ridning efter maten och när disken är instoppad i diskmaskinen, ska först se till att det redan diskade porslinet blir urplockat och så ska det ju mockas innan hästarna kan gå in...

Hoppas morgondagen har något roligare att erbjuda!
//Sussie

Mulle Meck

Niklas är ungefär som Mulle Meck, ni vet han i dataspelen för barn. Mulle Meck bygger bilar, båtar och flygplan i olika spel.

Niklas bygger olika saker, bla Blakkurs fyrhjulsvagn, och reparerar bilar och grejor till folk som behöver hjälp. Det nuvarande projektet är Marias, Matildas, Karins och Annas transport.

Här kommer lite bilder på min alldeles egna Mulle Meck och hans söndagsnöje!!


Transporten som ska lagasNiklas tar bort stoppskruven för att få ut pendelarmen (delar på hjulaxeln)Man får inte vara rädd för att krypa in i trånga utrymmen...Här bakom sitter problemetLite svetsarbete krävs ibland...Den lilla släggan kan vara bra när saker sitter envist hårt


Nu väntar vi bara på att reservdelarna ska komma hem, så är snart transporten klar att användas igen.

Fortsättning följer...

Årstiderna

Fick en fundering i morse när jag åkte till jobbet om hur årstiderna växlar och hur annorlunda allt kan vara från en dag till en annan.

Ena dagen är det sol och vackra höstlöv på träden, det ser nästan ut som om de brinner. Nästa dag är det dimma och regn och inte ett enda löv kvar på träden. Dessutom är det mörkt när man åker på morgonen och mörkt när man åker hem efter jobbet/skolan. Man nästan tappar lusten att göra nåt med hästarna de dagar man arbetar, för att göra varierande saker på ridbanan i mörker är svårt. Det brukar mest bli longering i båda varven eller lufsa runt lite planlöst och tölta lite då och då... Jag hatar egentligen november månad!!

Enda ljuspunkterna i november är att min systerson fyller år, då får man komma på kalas och det brukar lysa upp tristessen. Den andra ljuset i mörkret är Hubertusritten och den är avklarad för i år.

November är ett enda mörker med regn och dimma, slask och blask. Det värsta jag vet är snöfattiga vintrar som mest påminner om en enda lång november... Nu väntar hästarna och jag på vintern och hoppas att det blir en riktig vinter med snö och kyla. Då ni, då har Blakkur och jag kul!!!

Om vintern blir ordentlig i år, då ska Blakkur och jag (och Niklas också) ta ordentligar långturer med släden. Vi ska även vara med om Djörfiklubbens glöggritt i december och den brukar vara mycket trevlig med julpyntade hästar och ryttare. Hästarna kommer att njuta av den insektsfria årstiden, då de slipper vara inpackade i en massa täcken och huvor, samt slippa klådan.

Till våren väntar andra äventyr, men tyvärr också "otäcka" insekter...


Ha det bra, trots mörker och slask!!
//Sussie

Hubertusritt -09


Här kommer lite bilder från Islandshästklubben Djörfis årliga Hubertusritt!
Djörfiklubben är baserad på Asphult och är deras stallklubb. Klubben arrangerar flera aktiviteter för sina medlemmar varje år, bla glöggritt, klubbtävling och Hubertusritt.

Som vanligt startades ritten hos Asphults Islandshästar. I år deltog 20 ekipage inklusive mastern. Det var blandat med lektionsryttare och privathästägare. Målet i år var förlagt på granngården Stensborg, där jag och Niklas bor.


          
Vackre Dagur bodde hos oss över natten   Ulla o Maria på väg till Asphult


  
Anna o Smári redo för jakt               Ida på Bjarmi, dagens yngsta deltagare


  
Maria hade lånat Bangsi                    Britten var master på Krokur


  
Det var 20 ekipage som ville vara med om årets Hubertusritt


  
På Stensborg rör Birgitta i soppan, medan Saga spanar längs vägen


  
Inför Halali ger master Britten instruktioner och ryttarna lyssnar uppmärksamt(?)


  
Rävsvansen var väl gömd i skogen mellan Stensborg och Asphult...


  
...deltagarna fick leta länge och väl bland stubbar och ris...


  
...snår och stenar och stockar och över små diken......innan Ida och Bjarmi hittade svansen. GRATTIS IDA JÄRVINEN!!!


  
Medan vi avnjöt ärtsoppa och punsch bland höet, passade Galsi på att ta en tupplur


  
Christer rättar till täcket på sin Byr och Helmingur passar på att njuta av pausen


  
Så var det dags att ta farväl för denna gång. En del valde att rida barbacka på hemvägen.Hej då Djörfiklubben, på återseende!!!

Välkomna tillbaka till Sussie och Niklas!

Sovplatser och favoritställningar

Har funderat lite på mina djur och deras sovplatser och lite på hur de ligger när de sover. Nu blir det mycket bilder!!


Zammi föredrar att ligga i vår säng. Hans favoritsovställning är på rygg med benen i vädret.


Zammi knölar också gärna ner sej där han egentligen inte får plats...

Lillen har ingen egen säng, han ligger där han får plats.

Stumpan bor i stallet eller inne i soffan i TV-rummet.
Peggy har sin egen säng, men hon har även en filt på golvet i TV-rummet som hon använder.
Hon har väl ingen speciell favoritsovställning, men dessa använder hon ibland.Hur Niklas och jag sover och våra favoritställningar tar jag inte upp här...

//SussieNya besökare

Idag har jag haft besök av Taras fodervärd, Kerstin, hunden Zsa-Zsa och Taras medryttare Maria.

Vi fikade och pratade häst, hund, hus och gårdar och lite allmänt "skitsnack" om livet. Sedan gick vi ut och sadlade Blakkur.

Gammelfarbror Blakkur, 19 år, fick visa tjejerna vad han kan. Vi började på banan så att båda fick prova tölt och galopp i båda varven. Därefter tog vi en sväng på vägen till brevlådorna. Kerstin och Maria klarade av att få Blakkur i tölt, något som kan vara svårt för den som inte känner honom.

Det var 2 nöjda tjejer som åkte hem till Norrköping igen.

Tyvärr glömde jag kameran inne i huset och kom inte på det förrän vi var halvvägs till Asphult. Därför har jag inget bildbevis på Kerstins och Marias töltande...

Ha en bra vecka!
//Sussie


Nya besökare

Idag har jag haft besök av Taras fodervärd, Kerstin, hunden Zsa-Zsa och Taras medryttare Maria.

Vi fikade och pratade häst, hund, hus och gårdar och lite allmänt "skitsnack" om livet. Sedan gick vi ut och sadlade Blakkur.

Gammelfarbror Blakkur, 19 år, fick visa tjejerna vad han kan. Vi började på banan så att båda fick prova tölt och galopp i båda varven. Därefter tog vi en sväng på vägen till brevlådorna. Kerstin och Maria klarade av att få Blakkur i tölt, något som kan vara svårt för den som inte känner honom.

Det var 2 nöjda tjejer som åkte hem till Norrköping igen.

Tyvärr glömde jag kameran inne i huset och kom inte på det förrän vi var halvvägs till Asphult. Därför har jag inget bildbevis på Kerstins och Marias töltande...

Ha en bra vecka!
//Sussie


Jobbmys

Den här helgen är sista gången som mitt gäng jobbar tillsammans.

På grund av kommunens indragningar, så tillsätts inte en tjänst efter en som har gått i pension (ha det bra Lilian och njut av ledigheten!). Bara därför splittras helggängen och folk flyttas om.

Idag har vi haft lite "söndagsmys" på lunchen bara för att ha lite gemenskap för sista gången, för den här gången i alla fall. Vi slog på stort och köpte kinamat, släckte ner taklamporna i lunchrummet och hade tänt över diskbänken och en bordslampa i ena hörnet av rummet. Dessutom tände vi värmeljus på bordet. Mysigt hade vi. Och det kan behövas på jobbet ibland!!

Hur har ni det på era jobb/skolor/hemma? Brukar ni mysa till det ibland med extra god mat och mysbelysning? Kommentera gärna och kom med tips!!!

//Sussie

RSS 2.0