Förberett nyårssupén

Jobbar kväll idag, börjar kl 16. Jobbar även en stund i morgon, fram till halv ett. Hinner då inte fixa med maten inför nyårssupén och har därför stått vid spisen hela dagen idag.

Har förberett så långt som det bara går, har gjort 2 olika patéer och gjort rostbiffen. Sås, hasselbackspotatis och pannacottan hinner jag göra i morgon.



Rostbiff, grönsakspaté och skaldjurspaté


Rostbiffen tog ungefär 2 timmar i ugnen, men det är väl värt att göra sin rostbiff själv. Vet inte hur de lyckas i affärerna, men inte smakar det gott... Hur kan man få salt, peppar och lite vetemjöl att smaka något annat????

Patéerna tog också ca 2 timmar att göra. Hoppas att de smakar bra (har aldrig gjort dem förut)! Fisk- och skaldjurspatén blev lite konstig, men tror att det beror på att jag hade för stor form och gjorde den i.

Recepten jag använde hittar ni på www.matklubben.se och www.kokaihop.se.

Hoppas att ni alla får en fin och trevlig nyårshelg!

/Sussie

Julklappar och frosseri

Nu är i alla fall julafton överstökad.

Pakethögen under granen var större än någonsin och det var många fina saker som gömde sej under pappret och snöret, både hårda och mjuka saker (stekgryta av gjutjärn och badrock i fleece).

Maten på bordet var både riklig och god, Janssons frestelse, skinka, prinskorv, saffranspannacotta, köttbullar,lax, fårfiol... Nu står magarna i fyra hörn!!

Annat var det med "julmaten" som arbetsgivaren bjöd på. Vi har tydligen olika uppfattningar om vad som är julmat. Jag, och många med mej, kallar inte skinkmacka, som mest bestod av salladsblad och gurka, samt salt och halvkokt ris a la malta för julmat.

  
Julmaten och finporslinet...               ...julgranen, tomten och paketen


 
Katten Zammi vaktar paket...          ...hunden Peggy provar nya sängen


Frosseriet fortsatte på juldagen.

Eftersom arbetsgivaren, den stora kommunen, har sitt besparingsprogram, så har julmaten för de anställda dragits in. Då har vi som arbetar helgen gjort som tradition att ha knytis och så även i år. Kompisen Ida hade fixat med jultårta, jag kokade risgrynsgröten (inget fusk med "grötkorvar" här inte), Gina hade ordnat med skinka, Caroline och Marie hade med sej köttbulllar och korv. Lite trevligt måste man ju ha på arbetsplatsen (i synnerhet när man jobbar 7-21) när övriga är hemma och firar julhelg med nära och kära...


  
Jultårtan som Ida bakat...                 ...och som hon provsmakar


  
Julmys med tänd stjärna...                ...och tända ljus på bordet


Ha en god fortsättning på julhelgen!!
/Sussie

God Jul!






God Jul önskar Sussie och Niklas

Midvinternattens köld är hård...

Livet är hårt och kölden är svår. Tänker på alla som inte har ett hem att gå till när kölden slår till, då är nog våra problem ganska bagatellartade, men det är illa nog.

Har påpekat vissa problem med uppvärmningen i huset i ca 2 veckor. Folk har varit och tittat och sagt att nu är det fixat, men icke sa nicke!

Idag jobbade vi till kl 16 och åkte direkt hem till jobbarkompisen Ida (hade fixat hundrastare idag) som bjöd på mat och annat mumsigt gott. Dumma som vi är, så litade vi på killen som sa att han varit och fixat värmen. Detta var som stod på termometern när vi kom hem (den undre tempen är inne, den övre ute):





Fixat elpatronen? Pyttsan!!!

Tur att man kan få värme genom att elda i vedpannan och i öppna spisen, men utan en fungerande elpatron så hålls inte värmen kvar i systemet.

Har återigen ringt hyresvärden. Nu lovade han (återigen) att någon kommer och tittar på värmesystemet i morgon. Återstår att se om någon kommer...

Vill ju ha lite varmt och skönt i julhelgen. Kanske man får åka och köpa element i morgon och skicka räkningen till hyresvärden? Ett annat alternativ är att fira jul hos honom på slottet...

Sitter nu här med dubbla raggsockor och en tjock fleecejacka på, men huttrar ändå. Äger fyra vetekuddar, men dessa är fortfarande nerpackade i någon flyttlåda och vi har ingen aning om var de är. Skulle ha varit skönt att värma en i micron och lägga över axlarna! Får se hur temperaturen är i morgon om det går att vara på magasinet och leta.

God Jul önskar
frusna Sussie och Niklas med istapparna


Julhälsning från Vindbacka Gård

Niklas och jag var igår och hälsade på Britten (Asphults Islandshästar) på Vindbacka Gård, mellan Arboga och Örebro. Vi skulle till Hööks och Biltema för att köpa de allra sista  (h)julklapparna till våra "hästkrafter".

Vi passade även på att ge Britten och hundarna deras julklappar.



Vi möttes av Filippa K, pudel...


...sen kom yrvädren JoJo och Rocky


Papegojan August


Gott med julklappsgodis, tycker Rocky


Tittut!


Katten Hrodmar värmer sej vid brasan


Brittens julklapp, en tavla med Asphult


Britten och djuren önskar er alla en riktigt god jul!



Klappat och klart

Nu är julklapparna äntligen inslagna! Med lite hjälp så gick det bra.

Har väl inte köpt så många klappar i år, syrrans barn börjar bli stora nu och håller på att skaffa egna familjer. Men jag tycker att man gott kan ge en liten gåva, dels för att jag tycker att det är kul att få paket, dels för att det är lika kul att ge bort nånting. Kanske mest för att det är mysigt med pappersprasslet och stämningen med den traditionella julskivan i bakgrunden och även spänningen att få ha hemligheter för någon.

Här kommer lite bilder från julklappsinslagningen!



Hjälpredorna på plats



Paus, kan vara skönt att ta



Julkaffet provsmakas



Årets julbord

Nu är den avklarad, Niklas chefs julbordsbjudning (tack Hans-Olov och Gunilla!!). I år hade vi återvänt till Strands golfrestaurang, mellan Eskilstuna och Strängnäs (förra året var vi på Pilkrog i Eskilstuna).

Favoriten på årets julbord blev en citroninlagd sill. Den var mycket fräsch och frisk i smaken och bröt av fint mot allt det andra salta och feta. En annan favorit blev den varmrökta laxen, som var precis lagom rökt och salt. Däremot var den gravade gösen ingen hit. Mätta och belåtna blev vi, det var knappt att vi orkade röra oss ut till bilen när det var dags att åka hem!

Det fanns massor av godsaker uppdukade, laxpaj, ättiksströmming, citronsill, matjessill, lingonsill, rökt lax, gravad lax, inkokt lax, rökt hjort, rökt vildsvin, köttbullar, prinskorv, Jansson, lingonpannacotta, ris á la Malta... Allt uppdukat i den gamla ladugården, där man fortfarande kan ana att kossorna har stått och tuggat sitt hö.



Strands gamla ladugård, numera restaurang



Innanför dörren välkomnades vi av tomtefar (gissa vem av dem det är...)



Mätta och belåtna efter godsakerna på julbordet


Nu väntar vi bara på julafton, då tomten kommer och Kalle Anka och all god julmat som återigen ska dukas upp och alla julklapparna och alla bra program på tv och allt annat som hör julen till...

Ha det bra och kör försiktigt i jultrafiken!

//Sussie och Niklas

Luciadagen och 8-års "jubileum"

Idag har Niklas och jag varit ett par i åtta år. Denna dag brukar vi fira med att gå ut och äta en matbit. Idag gick vi och åt kinamat på Ming Palace i Eskilstuna, troligen Sveriges bästa kinakrog.

Väl inne i "stan", hörde vi glatt klingande julmusik. Och precis utanför restaurangen mötte vi ett luciatåg bestående av 2 vagnar med nordsvenska par framför och med lucia och tärnor sittandes i vagnarna. Mycket vackert och stämningsfullt. Framför de två vagnarna körde en bil med högtalare på taket och spelade musiken.

Tyvärr hade jag ingen kamera med mej, så jag har lånat bilden från Eskilstuna-Kurirens hemsida.



Lucia framför det ena ekipaget vid Eskilstuna stadshus
(bilden är tagen av Anders Forngren och hämtad från ekuriren.se)

Vinterlandskap

Blå himmel, solsken, vindstilla, ca 5 minusgrader och ledig dag. Kände mej uttråkad på att hänga över diskbaljan och bestämde mej för att ta hunden och kameran på en promenad.

Här är bildresultatet av promenaden:



Peggy på promenad


Den gamla eken



Skylten vid infarten



Ån vid Lännasjön



Stora Trana i skogsbrynet



Skönt att vila i solen



Rulla i takt, grabbar!



Det du gör, gör jag också...



Läckert motljus



Ha ha, jag har en hemlis...


Jag tog massor av härliga vinterbilder, men jag har delat med mej av de bästa.

Ha en bra luciadag, ta det lugnt med glöggen bara!
/Sussie

Det årliga lussefirandet



Idag har vi på Stall Ringsdal, dvs jag och Niklas, haft vårat årliga lussefirande. I år blev det ett firande utan Djörfiklubben, som för närvarande ligger vilande efter Asphults Islandshästars flytt. Vi får se om klubben kommer att återuppstå.

Inbjudan till dagens firande hade gått ut till folk som haft hästar på Asphult. Tyvärr fick vi endast svar från 3 st, två av dem tackade nej och en sa ja med reservationer. Därför kom det endast "ickehästfolk" (ja, Blakkurs medryttare kom förstås) på besök, men vi hade trevligt i alla fall.

Vi bjöd på glögg, pepparkakor, kaffe, saffransbröd och grillad korv med bröd.

Klicka på bilden så blir den större!


                     
Värdparet tar emot gästerna             Gästerna värmer sej med glögg


                   
Daniel och Linnea trotsade kylan      Linnea och en riktig "hot dog"


                   
Per-Åke, Carina och Birgitta             Niklas och Åke samtalar


                             
Peggy och Birgitta                            Tomten kom också på besök


                   
Vi fick varm grillad korv                  Hästarna fick ut en ny bal med mums


Ha det bra, alla vänner!

Vi ses snart igen!

/Sussie och Niklas



I väntans tider

Nej, det är inget småknytt på gång, det finns annat att vänta på i dessa tider.

Skattpengarna till exempel. Det har sagts att de ska delas ut denna vecka, med början i tisdags, men än har inga pengar satts in på kontot. Typiskt, när man har planerat julklappsinköp.

Väntar också på det årliga julbordet som Niklas chef bjuder på. Förra året var vi till Pilkrog i Eskilstuna, det var mysigt och gott. Året innan var vi på Strands golf, i en jättefin gammal (tyvärr) ombyggd ladugård. Nu återstår att se var vi hamnar i år...

Jultomten är ju snart på gång. Ska bli spännande att se vad han har i säcken i år. Jag gillar hårda paket...;-)

Väntar ni på något???

Vintertankar

Hästarnas rytmiska tuggande, bruset från den stora skogen, den stjärnklara vinterhimlen, den kyliga vinterkvällen och tystnaden, gjorde att jag kom att tänka på en trevlig dikt som är aktuell så här års.

Midvinternattens köld är hård,
stjernorna gnistra och glimma.
Alla sofva i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser hvit på fur och gran,
snön lyser hvit på taken.
Endast tomten är vaken.                           

Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen-
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk af sele och pisk och töm
Polle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar öfver
fylles af doftande klöfver.                        

                           -Viktor Rydberg, Tomten vers 1 och 4





Detta är en av mina favoritdikter. Gillar ni också den???

/Sussie



Ska det vara så...?

Ska det verkligen vara så? Att när man har jobbat helg och har bara en dag ledigt efter, då sover man bort halva den enda lediga dagen.

Ska det vara så?

När ska man få tid och ork till det som är roligt och nyttigt, som ridning tex? Ta en långpromenad med hunden, när blir det av?

Lediga dagar går åt till att renbädda, sova och ladda kroppens batterier, laga mat, tvätta, städa, mocka, handla...

Ska det vara så?

Nu låter det som om jag bara gör tråkiga saker, det gör jag inte. Jag tycker det är kul att handla och laga mat. Mocka är också en avkoppling.

Men, när man har bara en ledig dag efter helg, då kan det kännas segt och motigt när man har slösat bort en halv dag i sängen bara för att man inte orkar kliva upp. Ju längre man ligger, desto segare att kliva upp och att komma igång. Känner ändå att huvudet och kroppen behöver sovmorgonen.

Ni som jobbar helg, hur många lediga dagar har ni efter helgen och har ni också delade eller långturer på 13 timmar? Hur gör ni för att ladda upp batterierna? Kom gärna med tips!!

/Sussie

RSS 2.0