"Minstingen" har flyttat hem

Nu är vår islandshästfamilj komplett. Sagas yngsta "bäbis", Sindri, har flyttat hem från Asphult.

Hopsläppet i vår hage har gått bra. De gjorde den obligatoriska rusningen genom hagen ett par gånger och sedan ställde de sej och åt ur varsin hög. Blakkur har visat Sindri vem som bestämmer genom att mota bort honom ett par gånger och Saga har satt tänderna i baken på Sindri när han inte gjorde som hon sa.

Tror att allt kommer att funka bra när rangordningen är fastställd. Sindri har fått lära sej att tyda hästspråket under sin tid i hingstflocken och han flyttar sej för "överheten".Välkommen hem, Sindri från Bäcketorp!!Mamma Saga, "farbror" Blakkur och Sindri


Det känns skönt att ha nästan alla hästar samlade på samma ställe, nu gäller bara att hitta ett bra hem till kallblodstravaren Tara.

//Sussie

Oväntat besök

Klockan 8 i morse så fick vi oväntat besök.

Ni vet, sådär som i kaffereklamen, när någon bara dyker upp utan förvarning.

Jag såg ut genom köksfönstret och fick se 2 hästhuvuden svischa förbi. Hann tänka "hur i h-vete har de tagit sej ur stallet???" när jag fick se ännu fler. Dessutom hade de fel färg för att vara mina pållar! Insåg i samma sekund att en del av hästarna hade täcken på sej, mina är "nakna" i stallet.

På med kläderna, ringa grannen att hästarna var hos oss och sen ut och försöka fånga dem innan de gick upp på järnvägen. Niklas sprang ut och efter en stunds pulsande i knädjup snö, så lyckades han få tag på en av dem. Resten av gänget drog i full galopp på vägen, åt det håll de kommit från.

Om jag bara vetat att jag skulle få besök, så hade jag kunnat haft havren klar! Men vid närmare eftertanke, så har de nog tillräckligt mycket överskottsenergi som det är.

Och jag som skulle ta det lugnt idag...Fick besök av det här gänget i morse,
fast utan ryttare...
(en del av dessa är oskyldiga)

Uttråkad

Idag är jag riktigt uttråkad.

Ligger hemma och är förkyld. Har mest legat på soffan och sovit framför tv:n. Nu vet jag allt om magtrimmaren Abtronics, ångstrykjärnet Tobi och städmanicken Svivelsweeper... TV-shop är bara för trist att se på, men jag har inte orkat byta kanal.

Tror tom att det varit roligare att gå till jobbet!!

Har bara masat mej ut till stallet och gjort det allra viktigaste, gett hästarna mat och vatten.

Tyvärr sprack mina helgplaner nu. Jag hade tänkt att åka till Norrköping och hälsa på min nordis Tara. Egentligen skulle hon ha hämtats hem denna helg, men pga isiga vägar så får hon stå kvar ett tag till.

När ögonen rinner, näsan likaså och är genomtäppt, huvudet känns segare än knäck och när man fryser trots att det är 25 grader varmt i huset, då är det lika bra att vara hemma.

Jag känner mej som en mänsklig upplaga av:Ha det bra!
//"snoriga" Sussie

Vinterväder

Det snöade hela dagen igår och har snöat i natt. Upptäckte för en stund sedan att det fortfarande snöar...

Jag älskar när det snöar, i måttliga mängder. Tror att det har kommit ungefär 3 dm snö, men eftersom det blåste lite igår så ligger det drivor som är minst det dubbla.

När vädret ser ut så här en hel dag......och den här inte kommer......då får man ta denna......och sätta framför det här!!Ta det lugnt i "snökaoset" och kör försiktigt!!!
//SussieUnderskattat vinterfordon

När vädret ser ut såhär:Då har jag ett fordon som funkar bra! Så länge som det finns snö och/eller is på vägarna så funkar mitt fordon jättebra.

Det är en fiffig uppfinning som föraktas av många, men de ser inte alla fördelar med den.

Man får frisk luft och motion när man använder den.
Man kan ha en passagerare eller köra lite last, varför inte en fikakorg?
När man blir trött kan man sätta sej ner på den och vila och även ta en fika.

Mitt fordon kan köra långsamt eller fort, speciellt i backarna kan det gå undan. Roligt är det också.
Läste om ett liknande fordon härom dagen, som var ångdrivet och kunde köra ca 100 km/timme. Men jag anser det vara fusk!!

Detta fordon finns i olika modeller, de nyare är av metall och är hopfällbara. Jag föredrar de äldre av trä. De finns i herrstorlek och damstorlek. Även modeller för barn förekommer.

Vad jag pratar om för fordon?
Min kära gamla spark förstås!!!


Pulkor, snowracers och kälkar i all ära, men de funkar ju bara i backar!! En spark kan även användas på plan mark.

Min spark har använts flitigt denna vinter, mellan hemmet o brevlådan (1 km bort) eller till Asphult (lika långt som till brevlådan). Hoppas att snön ligger kvar ett tag till, det är jättekul att sparka sej fram här på landet.

Ha det bra och ta det lugnt i snöstormen!!
//Sussie


Jobbarhelg

Är nu äntligen hemma efter en tuff helg på jobbet.

Började kl 16 i fredags kväll och sen har jag typ bara varit hemma och sovit ett par timmar. I lördags hade jag "hästpasset" på 13 timmar, dvs börja kl 7 och gå hem (i bästa fall) kl 21. Sen upp igen och börja kl 7 på söndagen.

Fötterna värker, ryggen likaså, armbågen ömmar och benen är svullna som telefonstolpar. Skulle vara skönt att få sätta sej ner och lägga upp fossingarna på en pall eller nåt och bara få sluta ögonen en stund och när man vaknar så är maten färdig och framdukad...

Tyvärr funkar det inte i verkligheten. Maten måste fixas i ordning, sen ska man ta in hästarna och nattfodra och sen in i duschen (det är iofs hyggligt skönt om inte någon har knyckt allt varmvatten).

Funderar på att skaffa en butler, men vet inte var man får tag på en sådan eller vad de kostar. Kan tänka mej att de är ganska dyra. Men håll med om att det skulle vara läckert att ha en!! Gärna en ganska snygg sådan, så man får valuta för pengarna.

Nu orkar jag inte skriva mer, tangenterna känns oerhört svårtryckta idag...

//Sussie

Överlevare

Jag får behålla mina ägodelar ett tag till.

Jag överlevde strömavbrottet igår. Trots att jag var tvungen att gå ut i mörkret där det sprang omkring en massa obehagliga personer, så kunde jag gå oantastad genom Årby.

Som tur var så kom strömmen tillbaka efter en timme, så jag slapp gå 8 våningar i mörker... Men jag kände mej helt skakis när jag kom hem till lugnet på landet.

Hoppas att strömmen funkar hela kvällen idag!!!
//Sussie

Mörkrädsla och strömavbrott

Sitter på jobbet och funderar på om jag vågar gå ut.

Halva Årbygatan är svart (av andra anledningar än ni tänker). Det är tydligen strömavbrott.
Jag som är så förb-nat mörkrädd och har försökt bearbeta min rädsla genom att gå fram och tillbaka kilometern mellan vårat hus och Asphult i mörker. Det har funkat bra, men tänk då att det är snö på marken och det finns inga ligister och annat läskigt i skogen där jag bor. Inget annat läskigt än brunsiga älgtjurar och ett och annat vildsvin...

Nu måste jag ut i mörkret där det kan lura våldtäktsmän, rånare och annat löst folk som brukar röra sej i Årbyområdet. Det är mycket möjligt att jag måste gå flera våningar (ska snart till en som bor på åttonde våningen) i mörka trapphus och det finns ingen fungerande ficklampa här på jobbet.

Om jag inte skulle överleva detta, så testamenterar jag allt jag äger till min systers barn (och även till hennes mans barn). De får sälja allt och dela pengarna lika.

Ha det bra i mörkret!
//Sussie

Spännande tråkigheter

Nu är det offentligt (bland hästägarna i alla fall).

Grannen ska sälja sin gård och flytta. Det kan i och för sej ta ett bra tag och jag är glad för varje dag som hon har sitt ställe kvar. Men vad händer den dagen hon har flyttat från gården?

Vem kommer i stället?
Blir det bra folk eller folk med konstiga idéer?
Blir det glada människor som man kan bli god vän med eller blir det snorkiga storstadsmänniskor som tror sej äga allt?
Kommer man att våga rida genom gården eller måste man rida runt?
Vågar man sej ner och låna paddocken när vår egen är för mjuk och tung?

Frågorna är många, men det kan dröja länge innan vi får svaret.

Det känns både tråkigt och spännande på samma gång.

Hur som helst så önskar Niklas och jag Britten all välgång i framtiden!!


Årets julgransplundring

Nu är den avklarad!

Årets julgransplundring är över.  Äntligen är granen ute ur huset!

Skönt, men man ska inte klaga. Vi fick tag på en bra gran denna jul (ful som stryk, men den passade bra i det trånga utrymme den stod). Tror att den har släppt ungefär 10 barr och då har den haft god hjälp av viftande hundsvansar och katter som har pillat på kulorna (grankulorna alltså...).

Plundringen i år samlade 10 personer i varierande åldrar. Jag hoppas att alla hade en trevlig stund, jag hade det i alla fall!Återigen dukades det till festligheter här på Stensborg.Linnea pussar på sin favorit, Blakkur, som även bjöd på en ridtur.Gästerna tittar på när Maria och Linnea arbetar hästarna på banan.De frusna gästerna samlades på stallbacken och väntade på......att elden skulle ta sej så att de kunde grilla lite korv och värma sej.Jonathan passade på att åka snowracer medan Åke o Birgitta grillade.Skönt att stå i värmen från elden, trots att det ryker lite ibland.När elden falnat, plundrades granen av "barnen" Linnea, Maria och Åke.Jonathan visar upp sitt kap och betraktar den plundrade granen.


Ja, då var då årets plundring över och gästerna har åkt hem smaskandes på innehållet i sina påsar. Nu återstår bara att plocka undan och diska och börja planera för nästa år...

Ha det bra och ta´t lugnt med plundringsgodiset!!
//Sussie

Ledsen och nedstämd

Känner mej lite ledsen och nedstämd.

Fick häromdagen reda på att en god vän har långt gångna planer på att flytta från stan. Inte jättelångt bort, men ändå lagom långt för att man inte spontant kan hoppa in till varandra på fika mm. Jag tror att vi båda kommer att sakna våra fikastunder, men jag önskar ändå min gode vän lycka till och hoppas att det blir bra på det nya stället!!!

Niklas och jag har även vi smått funderat på att flytta. Det är svårt så här nära Stockholm att hitta ett lämpligt boende i vår prisklass. Vi vill ju så gärna ha ett eget ställe, där vi kan göra precis vad vi vill. Det gäller bara att hitta arbete och ett fint ställe någonstans och det är inte lätt i dessa tider...

Har även fått reda på att en av mina arbetskamrater har sagt upp sej. Det kommer att bli tomt på jobbet utan henne! Men jag önskar även henne lycka till i framtiden, vad hon än hittar på!!!

Kramar från en nedstämd Sussie


Värmande recept

Nu när kylan fortsätter att hålla i sej, så vill jag dela med mej av ett mumsigt och värmande recept!

Rogan Josh - indisk lammgryta
4 port

2 gula lökar
1 bit färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
500g benfritt lammkött (nötkött går bra för den som inte tycker om lamm)
olja
1 tsk spiskummin eller Garam Masala
3 msk tomatpuré
1 tsk Sambal Oelek eller annan chilipasta
1 msk vetemjöl
buljong
2 lagerblad
salt och peppar

Skala och hacka gul lök, vitlök och ingefära.
Skär köttet i tärningar.
Bryn kött, lökhacket och ingefäran i oljan.
Ha i kummin eller Garam Masala, tomatpurén och Sambal Oelek.
Strö över mjölet och späd med buljongen till grytkonsistens.
Ha i lagerbladen och puttra på svag värme i ca 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och sallad.

//Sussie
Smaklig måltid!!

Vinterbilder

Eftersom vi har haft en härlig (okej, kanske lite i kallaste laget) vinter, så har jag haft många tillfällen att använda kameran. Jag tänkte bjuda på lite bilder från vintern som hittills har passerat.

 
En dag träffade jag på Annika o Eva från grannstallet Asphult

 
Två busiga minishettisar i sin hage på Asphult


 
Himlen kan ha de mest konstiga färger på vintern

 
Blakkur njuter i kylan                      Vi har lila snö och himmel hos oss

 
Solnedgång i Torshälla                     Vem har gått här???

 
Tidig vintermorgon med soluppgång över Stensborg

 
Kólfaxi från Asphult                         Saga frá Árbakka

 
Sindri från Bäcketorp                       Vintermorgon

 
Sol o snö i hagen                            Saga med lånegrimma

 
Släde till salu                                  Vinterystra hästar


Som ni förstår så har jag fler bilder, men dem tänker jag visa er senare.

Ha en bra vinter!
//Sussie


Favorittavlor

Någon gång strax före jul när jag var på jobbet hos en vårdtagare, så diskuterade vi lite om våra favorittavlor och konstverk. Då lovade jag att jag vid tillfälle skulle visa bilder på mina favoriter.

Nu när termometern visar -20 grader och det är för kallt att rasta hästarna, så passar jag på att lägga ut bilder på favoriterna. Tyvärr blir bilderna bleka och egentligen ointressanta pga blixten, men jag lovar att mina tavlor faktiskt ser bättre ut i verkligheten!!

Favorit nr 1

Bleknat flygfoto över min farmor och farfars hus utanför Torshälla. Där har jag tillbringat många dagar. Där kunde jag springa runt och härja som jag ville, bara jag inte gick ut på vägen. När jag var i 4-års åldern gick farmor och jag över åkern till grannen, fru Gustavsson, och hämtade ägg från hennes höns. Jag minns att jag var livrädd för tuppen, men gillade ändå att stå och titta på tupp och hönor. Tyvärr är farmors hus sålt sen några år tillbaka.


Favorit nr 2

Denna tavla föreställer briggen Eugenie när hon seglar genom Magellans sund någon gång på 1800-talet. Den hängde på väggen över TV:n hos farmor och farfar. Nu är den i min ägo. Mitt exemplar är en kopia, olja på duk. Originalet ska hänga på Äs säteri, Julita socken. Om man tittar ett tag på tavlan så kan man nästan höra seglen slå i vinden, samt tycka sej se att de buktar ut ur tavlan.


Favorit nr 3

Den här tavlan är olja på masonit. Jag tycker att den riktigt utstrålar sommar. Älven i bakgrunden är enligt uppgift på tavlans baksida Ångermanälven. Enligt min mening så har konstnären riktigt lyckats fånga verkligheten i denna tavla. Jag kan höra myggorna surra runt huvudet på mej när jag ser på den och jag kan även svära på att kossan i högra hörnet kommer närmare och närmare och närmare tavelramen. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om hon saknas en vacker dag...


Nu kommer jag att sväva långt från ämnet favorittavlor, men det hände en liten sak häromdagen när jag stod och lagade mat. Det kom ett litet flygfä svävande och landade på väggen precis under spisfläkten. Den kom som en liten påminnelse att det faktiskt kommer att bli sommar även i år, även om det kan vara svårt att tro nu...


Håll ut i kylan mina vänner, våren kommer när det blir dags!!

//Sussie


Slarva inte med eltråden!!

Idag står hästarna inte högt i kurs!

När jag kom ut på förmiddagen för att mocka, så stod Blakkur i hagen och Saga travade fram och tillbaka på vägen. Staketet och eltråden var nerrivet på 2 ställen. Allt var en enda röra!Staketet liknar plockepinn

Medan jag gick in i stallet för att hämta en grimma, så passade båda odjuren på att dra iväg genom skogen. Med tanke på att järnvägen går ca 300 m från vårt ställe, så blir man ju lite skraj. Dessutom går tågen var 20:e minut + godståg som man aldrig vet när de kommer.

Som tur var så tog den kloke gamle Blakkur täten någonstans längs vägen och ledde Saga till granngården Asphult. Eller så ville den lille köttbullen bara hälsa på sina gamla polare (om det nu inte var Saga som ville hälsa på sin son...). Hur som helst, folket på Asphult fångade in rymlingarna och släppte dem i sin paddock. Skönt att jag inte behövde springa runt i skogarna hela dagen! Idag är det -16 grader i solen.

Fick hjälp av Maria och hennes kompis (glömde fråga vad hon hette) att leda hem hästarna igen.Blakkur och Saga får bannor för att de rymde


Väl hemma igen ställde vi dem i stallet. Har ingen hage att ha dem i förrän stängslet är lagat.


Upptäckte att vi glömt(?) att sätta i sladden till strömapparaten. Får inte slarva med det igen, vill inte att hästarna ska sluta som köttfärs på tågets vindruta!!!

En uppmaning till er alla - KOLLA ERA STÄNGSEL ORDENTLIGT OCH OFTA! GLÖM INTE ATT SÄTTA I SLADDEN TILL ELAPPARATEN! DET KAN SLUTA ILLA!

Alla har inte samma tur som jag hade idag...

Gott Nytt År!!!

Hejsan!
Vi vill bara önska alla djurvänner och våra bloggläsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

//Sussie och NiklasRSS 2.0