Välkomna, Elja och Einar!

Idag anlände de, inackorderingarna Elja och Einar.

Hopsläppet gick bra! Sindri är som vanligt mycket nyfiken och vill vara med överallt. I den obligatoriska rusningen runt hagen, så gav Blakkur upp ganska snabbt. Han tyckte nog att det var för varmt för att springa i uppförsbackarna i hagen...

Elja och Einar, vi hoppas att ni, matte Helena och medryttare Monika, ska trivas här hos oss!!

/Sussie, Niklas, Blakkur, Sindri och övriga djur på gården


Uppdatering Zammi

Katten Zammi, som för en vecka sedan fick beskedet att han har dåliga njurar, mår mycket bättre!

Han har fått mat i små portioner, men ofta. Han har fått vara i fred vid måltiderna, så att övriga katter inte har kunnat knycka hans mat. Zammi har även fått mat för njursjuka katter och den tycker han om.

Bortskämd var han innan han blev sjuk (enligt husse) och nu har det blivit värre. Numera serveras bara gourmetmat som tonfisk, kokt torsk, Sheba (svindyr kattmat i små burkar), hemgjord rostbiff och en och annan köttbit. Men huvudsaken är att han äter!

Det verkar som att Zammi har gått upp lite i vikt och det märks att han mår mycket bättre. Nu orkar han springa runt och jaga mej, han vrålar som bara Zammi kan och han har börjat tala om när han är hungrig! Nu sover han inte lika länge på morgonen heller.

Allt känns mycket bättre!Zammi, "mammas" allra bästaste bästa kissemåns!

Något "läskigt"

Om man har det här:

 
och lägger till lite vatten, använder en sån här:
 
och ett gäng tomma sådana här:
 
kokar ihop ingredienserna en stund och häller upp, då får du något läskande!

Idag fick jag dessa flaskor med härlig körsbärssaft!

Historien om skorna!

Det var en gång ett trevligt fruntimmer, låt oss kalla henne för "jag", som inte hade några bra "bara-att-hoppa-i-skor". Träskor var bara att glömma, det hade "jag" inte kommit i sedan början av 80-talet. Sandalerna var ju inte så lämpliga när "jag" skulle ut i stallet och mocka.

Då förbarmade sej "jag"s mamma och lånade ut hela 40:- så att "jag" skulle kunna köpa ett par jättefina(?) skor, typ foppatofflor.

Tyvärr så tyckte "jag"s sambo att skorna var vidriga. Men det är inte han utan "jag" som ska ha dem på sej. Men "jag" har upptäckt att skorna "pruttar" när "jag" använder dem. "Jag" antar att det beror på att skorna inte har några som helst lufthål framtill och att det blir som något slags vacuum som bildas när man använder dem.

Men det killas jättehärligt när skorna "pruttar" och "jag" är jättenöjd med dem!!!

Snipp snapp snut, nu är sagan slut!

Här kommer bild på de fina skorna!Härligt slimegröna och bara att spola av när det kommer otäckheter på dem!

Morgonbilder

Här kommer ett par bilder som jag tog kl 6 i morse när jag tittade till hästarna.

Man kan få många härliga och trolska bilder i morgondimman. Gå gärna ut själva någon morgon med kameran i beredskap. Den friska luften, daggen och fågelsången är något alldeles extra att uppleva!


Ha en bra dag!
/Sussie

Välkomna Rökkvi och Peysa!

Idag har de två beteshästarna, Rökkvi och Peysa, anlänt. De kommer att vara här i ungefär 3 veckor.

Nu har killarna några att leka och ha kul med. Hoppas att Rökkvi och Peysa ska trivas här på sin "semester"!

Än en gång, välkomna!
/SussieDen stora förvandlingen!

Nu är den klar, eller nästan i alla fall, förvandlingen från ladugård för kossor till en nymålad och fin ligghall för häst. Lite kosmetiska småjusteringar med lite färg på de vita partierna på väggen behövs, men det får bli nästa års semesterprojekt.

Här kommer lite bilder! (klicka på bilden, så blir den större)

     
Före                                Efter

       
Foderbordet innan.....       ...och efter

     
Stallfönstren, efter målning och galler ser det ut som en filial till Långholmen...

     
Dörren till logen, boxarna och fodervrån

     
Killarna har idag flyttat in i sitt nya hem med sjöutsikt


Det har tagit ett tag att få ligghallen klar. Men vi har haft god hjälp av medryttaren Karita och hennes dotter Ebba, som var här en hel dag och hjälpte oss att måla. Tack tjejer, utan er skulle vi inte vara klara!!!

Idag har hästkillarna fått flytta in i sitt nya hem. De har varit in i huset och godkänt det. Mycket större än boxen de delade innan.

Nu kanske ni tycker att det känns knäppt med gardiner i fönstren, men med en eksemhäst så vill man ha så mörkt som möjligt i ligghallen. Det minskar insekterna. 

Killarna har också sjöutsikt från sitt nya hem. Det är inte alla hästar som har det.

Ha det bra!
/Sussie, Niklas, Blakkur och Sindri

    

Överlevt

Har nu avslutat första jobbarhelgen efter semestern. Överlevde faktiskt den här helgen. Vi har det ganska lugnt på jobbet för tillfället, men det kan vända väldigt snabbt. Det är med vårdtagare som mygg, försvinner en så kommer 3 nya...

Katten Zammi åt med god aptit igår kväll. Han fick i sej en hel skiva av fläskschnitzel, som husse Niklas hade köpt åt honom. Nu kommer inte vi att försöka tvinga i honom något "äckligt", utan han får äta gourmetmat som kokt fisk (torskblock från affären), färskt kött och annat som han brukar tycka om. Kanske en och annan ask med Sheba också.

Hoppas att ni alla har haft/har en riktigt bra sommar och semester!
/Sussie

Ledsen

Är lite ledsen idag. Veterinär Kajsa ringde och talade om att Zammis provsvar hade kommit. Tyvärr var det som vi befarade, hans levervärden är något förhöjda och njurvärdet var mycket högt.

Nu ska jag köpa specialfoder åt honom och se till att han har det extra bra resten av sitt liv. Ingen kan säga hur lång tid han har kvar, det återstår att se. Så länge han äter och ser ut att må skapligt bra, så får han vara kvar.

Detta är alla djurägares mardröm, att tvingas fatta beslutet om liv eller död. Men ingen djurvän vill se sin vän lida heller.

Nu ska jag krypa in i duschen och gråta en liten skvätt.

/Sussie

Zammis äventyr

Katten Zammi har varit hängig ett tag. Han är tufsig och sträv i pälsen och har magrat massor. Först trodde vi att det berodde på värmen, men han har fortsatt att matvägra trots att han har fått god mat som vi vet att han brukar tycka om.

Idag har vi tagit en biltur på 6 mil enkel resa för att träffa veterinären. Nu undrar ni väl om det inte finns veterinärer på närmare håll, och jo, det finns i Åker (7 km) och i Strängnäs (1½ mil). Men jag kände att jag ville att Zammi skulle få träffa den veterinär som vi känner och som har hans journaler. Tyvärr hade Göran semester, så vi fick träffa hans nya kompanjon Kajsa. Trevlig tjej, tyckte Zammi.

Klämma och känna och lyssna på hjärta och lungor gick bra. Även kollen av munnen och de avbrutna hörntänderna (försvann i ett kattslagsmål för flera år sedan) gick han med på. Sen blev det dags för blodprov! Zammi satt alldeles stilla och sa inte ett knyst! Trots att veterinär Kajsa misslyckades med att hitta ett kärl på första benet. Raka en bit på det andra och ta en mindre kanyl. Japp, där kom blodet! Zammi sa fortfarande ingenting.

Min duktiga lilla kissemåns protesterade ingenting, inte ens i bilen (ingen av mina katter gillar bilåkning). Undrar om han förstod att vi försöker hjälpa honom eller om han är för trött för att orka protestera?

Kajsa hittade ett blåsljud på hjärtat, troligen inget farligt. Munnen är helt ok. Nu återstår att invänta provsvaren som talar om ifall det är fel på lever och njurar. Hoppas verkligen inte att det är något sådant!!!

Provsvaret kommer senast tisdag. Håll tummarna!

Har i alla fall inhandlat massor av godsaker som han älskar att äta, tonfisk och fryst alaska polloc (typ torsk). Köpte även svindyr specialmat som veterinären ordinerade. Gick faktiskt i honom med hjälp av tonfisken. Återstår att se om det går att fortsätta lura i Zammi maten...

/"djursjuksyster" Sussie


Katten Zammi, mattes nr 1!

Bilar, bilar, bilar

Bor man ihop med en bilintresserad gubbe, så får man hänga med ibland och titta på gamla fordon. Men han får ju iofs följa med när jag ska titta på hästar. Dessutom tycker jag också om att titta på fina gamla bilar och motorcyklar!

Igår kväll var vi inne i Åkers Styckebruk och tittade på en hel del fint. Det är en firma i "byn" som säljer delar till custombilar mm, som anordnar bilträffar om somrarna.Nästan som Farmor Ankas bil, en gammal Ford från början av 1930-talet.


En gammal fin klenod, Fordlastbil.


Customford


Bland alla Fordar och andra jänkare, fanns en Fiat

Det vi saknade bland alla bilar, var de fina gamla svenska märkena, Volvo och Saab. Men onsdagsträffarna brukar ha ett tema, och de kanske inte passade in där igår.

Brum brum!
/Sussie

Allmänna funderingar

Första jobbardagen efter semestern. Sovit dåligt, antar att det är nån slags ångest inför det tråkiga som väntar. Väl på jobbet upptäcker jag att det är ganska lugnt. Några vårdtagare har försvunnit av olika anledningar under semestern.

Regnet har fallit i stort sett hela dagen. Lugnt och fint, precis lagom för växterna och det behövs. Precis som förra året har det varit torrt, men ändå inte lika torrt som då. Jag hoppas också att vi slipper skyfallet, 130 mm på 6 timmar,  som föll för snart ett år sedan. Antar att det kommer att regna hela veckan, Fredrik idag, början på fruntimmersveckan.

Har aldrig förstått hur tre veckor kan gå så fort! När man väntade på ledigheten, då sniglade dagarna fram. Semesterveckorna har bara svischat förbi. Nu får man vänta ett helt år till nästa långsemester. Har hunnit med en hel del under semestern, men inte allt. Lösdriften är snart klar, bara en del småjusteringar kvar att göra. Nu är det bråttom, hästarna kommer om två veckor.

Har ni tänkt på hur läskande och törstsläckande en bit kall vattenmelon kan vara? Vad beror det på egentligen? Är det vattnet i den, konsistensen eller något annat? Hur som helst, mumsigt och gott är det! Slurp och slafs!!!!

Tack för att ni orkade läsa allt mitt svammel!

Ha det bra!
/SussieDet längsta jag sett...

Idag på vår loppis, fick vi besök av det längsta jag har sett "live". En jättevolvo rullade in på gården. Funderade på om något brudpar hade kört vilse eller om kungen skulle in och shoppa.

Men det visade sej vara 2 killar som bara var loppissugna.

Har ni sett något så stort och långt förut???


Jättevolvo med mååååånga dörrar!

Mina saknade hästar

Fick ett anfall av sentimentalism för en stund sedan. Jag började tänka på mina hästar som jag har sålt av olika anledningar och som jag saknar otroligt mycket!!

Tara (Fara Tabac), kallblodstravaren som var för bred för mina korta ben. Henne sålde jag till en uppfödare utanför Norrköping. Tanken var att hon skulle gå som avelssto hos henne, men för ett tag sedan fick jag veta att Tara nu finns hos en turridningsfirma utanför Vedum i Västergötland.

Kan inte påstå att jag blev överlycklig för det beskedet, hade ju inte tänkt mej att Tara återigen skulle slava som turridningshäst. Men det verkar vara ett bra ställe, där hästarna kommer i första hand och vad jag har sett på bilderna på deras blogg, så verkar Tara trivas. Följ Taras äventyr på www.firemoonhorses.se.


Fina söta Tara!


Blidur från Väshult,
islänningen som byttes bort mot Saga och hennes dåvarande fölis Sindri (som nu är en stor och stilig valack).

Blidur och jag kom inte riktigt överens med varandra, trots att han har fina gångarter så saknar han motor, och då bestämdes att han skulle säljas. Fick då nys om Saga, som inte gick ihop med sin dåvarande ägare. Vi gjorde då ett byte och Blidur fick flytta till Närke. Sedan kom han tillbaka till Sörmland, men det är en annan historia...


Blidur från Väshult, den småländska islänningen...


Saga frá Árbakka, såldes förra sommaren. Hon är en mycket trevlig tjej som älskar att bli ompysslad. Tyvärr är hon även mycket känslig och jag kände att jag inte har de kunskaper som krävs för att kunna få henne ridbar. Hon skulle kunna användas till avel, men hon gillar verkligen att jobba också. Saga såldes ner till Skåne, där hon bor fint vid ett slott. Läs mer om Sagas äventyr på www.audur.dinstudio.se.


Saga frá Árbakka och Sindri från Bäcketorp


Master G, gotlandsrusset som var hos oss och vände. Jag hämtade hem honom i april 2010 och sålde honom i juli. Däremellan hann stackaren vara med om en flytt till och ett fånganfall. Master, född 1986, är en fd ridskolehäst som älskar barn. Han hade jättetråkigt hos oss och därför såldes han som förstaponny till en liten tjej utanför Norrköping. Vad jag sist hörde från dem, så funkar allt bra.


Master G, gamlingen som älskar barn

Ha det bra nu, mina "hästapållar"!
/Sussie


Sommarloppis

Nu i helgen har vi haft loppis igen. Vi har öppet även idag, hoppas att det dyker upp någon som vill fynda!! Vi har fortfarande gott om fina prylar att bli av med.

Välkommen till "IKEA - BONDVERSIONEN"!Se vad fint det kan bli i stallet! Det är en perfekt loppislokal!

Ha en bra dag!
/Sussie och Niklas

Turist i egen stad

Har idag tagit med sambon Niklas och kompisen Ida på en låååååång rundvandring i min barndoms stad, Torshälla. Mamma Birgitta var också med fram till lunch, sen var hon tvungen att gå och uträtta andra ärenden.

Här kommer en bildbomb med Torshällabilder!


Slussen i Torshälla kanal, invigd 1860


Allan Ebelings "Vattenbärerskan", gjord till 650-års jubiléet 1967


Bellman sitter på Holmberget och tittar ner mot Lill-Jans krog, där hans Ulla Winblad arbetade


Tors bockar, gjorda av Allan Ebeling, finns på en sten i ån


Sveriges finaste lekstuga finns i Nybyparken. Här är allt gjort i lagom
storlek för att passa en tjej i åldern 6-12 år, möbler, vedspis, öppen spis...


Rådhuset, byggt 1833


Torshälla kyrka, äldsta delarna är från 1100-talet. Takmålningar från 1400-talet,
bla en som föreställer Abraham med glasögon.

Efter rundvandringen åt vi pizza på Hamnkiosken. Dagen avslutades lite senare i Eskilstuna med en:

Slagstaglass!!!

Vi har haft en underbar dag, det är jättekul att turista i sin egen stad! Man ser saker på ett annat sätt när man har folk med sig som inte har sett så mycket av staden/byn.

Torshälla är en gammal stad som fick sina stadsrättigheter redan 1317. Det är en gammal sjöfararstad med sin närhet till Mälaren.

Jag rekommenderar ett besök i den mysiga lilla staden med dess små gränder i den gamla delen. Besök också keramikern Rolf Bergs "Tomteverkstad", där man kan köpa massor av tomtar, troll och vikingar.

Ha en bra sommar!
/Sussie
Semester(?)

Har nu snart haft semester i två veckor. Har inte hunnit med att bada än. Har inte hunnit vila ut i hammocken med en bra bok, lite saft och mumsig godis. Har inte hunnit med att rida (förutom den lilla svängen i Skåne). Nej, vi har turistat (var jättekul) och sen har vi hållit på här hemma.

Vi har fixat hagen, vi har torkat av varenda loppispryl (ska ha loppis i helgen igen) och vi håller på och bygger ett hemlighus. Känns som om semestern består av arbete...

Men det är ju bra saker som vi håller på med, saker som vi och hästkillarna kommer att ha nytta av. Bada, det hinner vi nog med ändå, bara det blir lite varmare i luften igen. Nu är temperaturen perfekt för det arbete vi håller på med!

Ha en bra semester (ni som semestrar nu eller senare)!
/Sussie

Stängslat och klart

Nu har vi äntligen fått i ordning på och utökat sommarhagen! Nu är den ungefär 1,5-2 hektar. Lite lyxigt kanske för bara 2 smällfeta isisar, men om ett par veckor flyttar det in ett par inackorderingar och då behövs ytan.

Ja förresten, klar och klar, det är väl en sådär 100 plaststolpar som behöver bytas ut till riktiga trästolpar, men hagen funkar som den är.

Det har tagit oss ungefär 10 timmar allt som allt att fixa med stolpar, isolatorer och tråddragning. Nu behövde vi ju inte slå ner så mycket mer än ett 10-tal stolpar, eftersom föregående hyresgäst här på gården hade fixat det mesta. Men isolatorerna behövde byta plats på en del stolpar (de satt antingen för högt, för lågt eller på fel sida om stolpen). Och som jag har nämnt, hagarna består mest av plaststolpar. Snabbt och enkelt, men inte så hållbart...

Men det blir en senare fråga att byta ut plasten. Strax utanför hagarna finns ett gammalt fårstängsel som vår hyresvärd har gett tillstånd till att vi tar bort. Då blir hagarna ytterligare utökade, samt att vi kan utnyttja de stolparna som finns där. Blir en liten besparing, då trästolpar är ganska dyrt.Niklas ger stolpen vad den behöver, en "kärleksfull" puff i änden


Medan Niklas slog stolpar, fixade jag tråden


Gröna plastband (kommunens påsar för matavfall) markerar branten 


Blommor finns det gott om i hagen


Det har varit jobbigt, men kul att fixa hagen. Dels har det gått förvånansvärt bra och man ser resultat ganska fort, dels är det ju kul när man gör något vettigt för hästkillarna. De förtjänar en fin hage!

Ha en bra sommar!
/Sussie

Värmebölja

Efter att ha haft trevliga och sköna dagar i Skåne, med behagliga temperaturer på dagen och svala nätter, har man tydligen hamnat i helvetet!

Vi kom hem till tropisk hetta, hög luftfuktighet och högst otrevliga insekter. Bromsar, mygg och annat elände surrar runt huvudet på hästar och människor, hund och katter lider i värmen och bara ligger och sover. Apropå sova, det är omöjligt i denna värme. Har runt 28 grader i sovrummet på natten och då är fönstret vidöppet!

Luften står helt stilla, inte en tillstymmelse till vindpust. Skulle det råka komma en liten liten fläkt, så är det över på tre sekunder.

Vi har massor att göra här hemma på gården. Lösdrift ska byggas, stängsel ska dras om och läggas till, stallet ska målas mm mm mm. Vem ska orka med sådant i denna värme???

Tänker även på mina kollegor, som ska fixa att stå instängda i duschrum med vårdtagare, samt att städa vårdtagarnas lägenheter. Hoppas att ni står ut och orkar! Vi ses om ett par veckor!

Längtar faktiskt tillbaka ner till det underbara Skåne!!

/Sussie

Hemfärden

Igår var det dags att ta farväl av familjen Andersson i Slimminge utanför Skurup. Hemresan gick bra, tog ungefär 12 timmar innan vi var hemma, men då rastade vi tre timmar i Tingsryd och gjorde av med pengar.

Börjes i Tingsryd har massor av bra och billiga hästprylar och även de godaste isterband som någonsin har avnjutits. Hade fått i uppdrag av ett par arbetskamrater att inhandla ett gäng isterband. Köpte några till oss själva också. Det är ju så gott tillsammans med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor!Familjen Andersson, Nisse, Ulla och Jörgen. Vi ses snart igen!


Skånskt rapsfält


Rast och shopping i Tingsryd


Varorna packades in och sedan åkte vi hemåt


Vi tackar familjen Andersson för några trevliga dagar hos dem i Skåne! Vi återkommer gärna fler gånger!

Ha det bra allihop!
/Sussie, Niklas och Ida

RSS 2.0