Kulturdag

Idag har vi varit riktigt kulturella! Vi har besökt Östarp, ett slags friluftsmuseum med en gammelgård från början av 1800-talet. Tyvärr var gammelgården stängd för besökare denna vecka pga renovering. Vi fick i alla fall se den från utsidan.

Vi fick också se Möllegården, som låg strax bredvid. Den är byggd i början av 1900-talet och jag tycker att den är mycket vacker.

Sedan fortsatte vi i kulturens och minnenas spår. Vi besökte Johannamuséet som ligger ett par kilometer utanför Skurup. Där finns massor av olika miljöer uppbyggda, tex lanthandel, barnvagnsaffär, damfrisörska, bilverkstad, vagnmakarverkstad och även massor av leksaker, ett par positiv (som föreståndaren själv demonstrerade för oss) och massor av annat. I år hade de även tema Östen Warnebring och hade en utställning om honom och spelade hans musik i högtalarna.

I morgon väntar nya äventyr, men då på hemväg från en underbar vistelse i Skåne.Möllegården vid Östarp


Bockarna Bruses bro, men ingen var hemma...


Tvättmaskinen Rurik, från tidigt 30-tal


Cederholmaren, Sveriges äldsta bil (fungerar fortfarande att köra)


Nu måste vi tyvärr snart lämna våra goda vänner, men vi kommer snart att ses igen!

Ha det bra!
/Sussie, Niklas, Ida

Hälsning från Söderhavet

Nu undrar du väl över rubriken? Jo, vi är i söder och har sett havet, nästan badat i det och vi har även besökt en stad där det växer palmer på gatorna.

Solen skiner från klarblå himmel (inte nu, kl 22.30 förstås) och temperaturen är mycket behaglig. Vi har det kanonbra här i Skåne och funderar nästan på att stanna kvar hos den trevliga familjen som vi besöker. De har gott om rum åt oss. Problemet är väl bara var vi ska jobba för att försörja oss...Här är söder...


...havet finns där


I Trelleborg finns palmer...


...sjöodjur...


...och svarta svanar


Trelleborg verkar vara en trevlig stad, i alla fall de gånger som jag har varit där. Stadsparken är mysig, men ganska liten. Där går tuppar, hönor, påfåglar och andra fåglar lösa bland besökarna. Vi träffade även på en svart svan.

Semestrandet går vidare, i morgon väntar troligen ett museibesök och på torsdag åker vi tyvärr hem igen. Som jag tidigare nämnt i detta inlägg, vi skulle gärna vilja stanna kvar ett tag till!!!!

Ha det bra! Trevlig sommar!
/Sussie

Besökt slottsfrun

Vi har idag avlagt visit hos "slottsfrun" Saga frá Árbakka på slottet Kulla Gunnarstorp, utanför Helsingborg. Hon mådde jättebra och visade oss vad hon har lärt sej sedan vi sist hälsade på henne. Bodil, en av Sagas nya mattar, löslongerade och tömkörde i paddocken.

Sedan fick vi en härlig ridtur längs havskanten och genom en lummig skog. Jag, Sussie, fick rida Gosi, en 23-årig skimmelvalack och kompisen Ida fick rida Teitur från Ripegården. Det visade sej att Teitur och gamla Blakkur där hemma har samma farfar! Gosi, har tyvärr inget gårdsnamn på honom, var jättemysig att rida, hade ingenting i handen i tölten, som var mjuk och fin. Killarna, Niklas och Jörgen, fick ta en promenad i stället för att rida. Dessutom var ju någon tvungen att sköta kameran...Saga blir tömkörd, visar att hon gillar att arbeta!


Sussie på Gosi, kompisen Ida på Teitur kom bakom oss (finns tyvärr ingen bild)


Saga frá Árbakka


Prinsessa från Sallerup, Sindris halvsyster på pappas sida


Det har varit rena släktträffen i Helsingborg, vi har, förutom mamma Saga, träffat Sindris helsyster Vilda och halvsyskonen på pappa Stanleys sida, Prinsessa och Prins (korsning shettis/islänning).

Vi har haft en mycket trevlig dag i solen och de härliga omgivningarna, tillsammans med trevligt folk. Tack Anci och Bodil för att vi fick komma och hälsa på er!!!

Ha det bra!
/Sussie, Niklas, Ida

Semester, avfärd och ankomst

Nu är vi äntligen på semesterresa! Återigen till vännerna i Skåne och återigen är kompisen Ida med.

De 60 milen hit ner gick som på räls. Vädergudarna var med oss, lagom sol, lagom varmt och inget regn. Nu har vi avnjutit en god måltid och även tagit en promenad i kvällssolen. Nu väntar lite kvällsfika (om vi orkar äta mer...) innan det är dags att krypa ner under täcket (har varit i farten sedan klockan 5 i morse). Luftombytet brukar göra att, i alla fall jag, börjar gäspa så här dags.


Packad och klar


Frukost vid Mjölby


"Mellis" vid Jönköping


Paus i Vittsjö. Men vad säger tysken? V uttalas ju som F på tyska...


Böljande fält i kvällssolen


Här bor vi!!!


Som vanligt, så har vi blivit väl mottagna av det trevliga värdfolket, Nisse, Ulla och Jörgen, på deras Bed & Breakfast i Slimminge, Skurup. Vi trivs kanonbra hos dem, känns nästan som vårat andra hem!

Ha det!
Semesterfirarna Sussie Niklas Ida

Midsommarfirandet

Firandet av midsommarafton var precis som jag hade förväntat mej. Det var trevligt att åter träffa kompisarna. Tyvärr var väl vädret inte till sin fördel, det var småkallt, småblåsigt och ganska mycket mygg, men det var i alla fall uppehåll och plusgrader.


Liljor i full blom


Midsommarstången


Mumsigt på tallriken


Dans på bryggan


Tack Anneli och Kaj, för en mycket trevlig kväll!!

/Sussie och Niklas

ÄNTLIGEN SOMMARLOV!!!

Mitt sommarlov
Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli
Då är man ledig hela långa dan
Och alla människor vill ut på landet
Och nästan ingen vill gå kvar i stan

Mitt sommarlov
Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli
Med bad och sol och jordgubbar och glass
Tänk när man springer barfota i gräset
Och humlor surrar kring i solens gass

Och jag ska önska mig många soliga dagar
Så det blir varmt i vattnet i vår vik

Mitt sommarlov
Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli
Med alla blommorna på grönan äng
Man står och ser på hästarna i hagen
Och vet att inget är som sommaren
Och vet att inget är som sommaren


Anita Hegerlands gamla slagdänga passar bra en dag som denna, midsommarafton och har precis avverkat sista arbetsdagen före semestern. Nu väntar 3 veckors frihet och slappande (skulle inte tro det...).

Det närmsta som väntar är midsommarfirande i Mälarbaden, hos kompisarna Anneli och Kaj. Det brukar vara mycket trevligt hos dem.

Hästkillarna, katterna och hunden får fira på hemmaplan.

GLAD MIDSOMMAR!

/Sussie och Niklas

Det närmar sej!

Återigen en avklarad arbetsdag. Nu har jag bara tre arbetsdagar kvar innan semester!

Tänk vad arbetsdagarna sniglar sej fram när man längtar till ledighet och roliga saker. Har aldrig förstått varför, arbetstiden är ju densamma! Hoppas nu att vädret blir bättre än det har varit de senaste dagarnas regnande. Ja, ihållande har det ju inte varit, men det har småskvätt här och där. Men nu hoppas jag på solsken och lagom varmt! Tror att jag har nämnt det förut, men det tål att upprepas.

Det ska bli riktigt skönt att vara ledig!!

Ha det bra och ha en bra sommar!
/Sussie


Operation upprensning

Har haft fullt upp idag, med att rensa buskar och sly längs infarten. Jobbigt, ja, men snyggt blev det!

Nu ser man gården från infarten och från gården ser man långt längs infarten. Det kan vara trevligt att se vem som är på väg att besöka oss, samt att se om det kommer någon...

Har väl en hel del kvar att röja, får se om vädret i morgon tillåter sådana aktiviteter. Annars får vi jobba hårt på kvällarna kommande vecka.

Här är lite bilder:


Upprensningen har börjat


Mycket ris låg längs vägen...


...en stor hög blev det, grunden till nästa års valborgsbrasa.

Ännu en dag!

Ännu en arbetsdag har passerat! Nu är det "bara" 6 arbetsdagar kvar innan friheten!

Hoppas återigen att vädret blir soligt och lagom varmt när vi har ledigt. Man kan ju inte göra något om regnet öser ner eller om det blir tropisk hetta, som det var i helgen. Bara man rörde sej lite, så rann svetten och tröjan klibbade fast på ryggen.

Har massor att göra där hemma. Trädgårdsland som ska rensas, staket att se över, lite bygg- och målningsprojekt, seldon att rengöra mm mm mm... Dessutom ska man ju hinna med att ligga på rygg i hammocken med en bra bok och en chipspåse. Det är ju semester!!! Men, som sagt, har ju 6 arbetsdagar kvar...

Ha det!
/Sussie

Nedräkningen har börjat!

Nu är det snart dags för årets höjdpunkt, semestern! Vi hoppas att våra tre veckor kommer att ha bra väder, solsken och inte för varmt.

Har bara sju arbetsdagar kvar + 2 dagar i helgen (som jag inte jobbar).

Planerna i år är att vi ska en snabbsväng till Skåne och sedan hinna fixa massor här hemma. Hinna med hästarna är också ett projekt. Kanske att vi turistar lite i vår egen hemstad också.

Strängnäs är en fin sommarstad. Har heller inte hunnit utforska Åkers Styckebruk heller, har hört att de har ett fint museum. Mariefred och Gripsholms slott är ett stenkast bort. Har haft funderingar ett tag på att åka med museijärnvägen, men tiden har inte infunnit sej. Malmköping, ett par mil åt andra hållet, har ju sin museispårvagn.

Skulle nog behöva semestra i typ sju veckor om allt ska hinnas med...

Ha en bra sommar!
/Sussie

Farväl Lerudden!

Nu är ett till av mina favoritställen borta! Ja, inte utplånat från kartan förstås, utan det har blivit sålt.

Var där en stund igår kväll och hjälpte Britten att plocka ur de möbler och saker som hon ville behålla. Passade då också på att ta farväl av det underbara stället där man har haft så många trevliga stunder. Stunder som har innehållit tuffa ridlektioner, mysiga turer i det underbara landskapet, ännu mysigare stunder i badtunnan med ett gals vin eller en stadig grogg, tagit ett avsvalkande doppi Magsjön, suttit på altanen 10 meter från sjön och ätit god mat och pratat med trevliga människor som man har haft i sällskap på tredagarsturerna.

Mysiga stunder i morgonsolen, där det enda ljudet som har hörts är humlornas surrande, fågelsång och hästarnas frustande och malande käkar när de ätit sitt frukostgräs inför dagens stundande ridturer. Hört det stilla uppvaknandet av ridtursdeltagarna när de har kommit smygande ur sina campingstugor för att ta ett morgondopp eller för att se om någon annan varit vaken så att de kunnat hjälpa till med frukosten.

Allt detta kommer jag att sakna!

Men jag förstår även Britten att hon säljer, det kostar att ha två ställen att underhålla. Både i tid och pengar.

Farväl Lerudden, vi kommer att sakna dej!!!

/Sussie

Banker och tortyr...

Är just nu lite less på banker och deras regler för lånekriterier. Fattar inte hur de räknar ibland. På något vis, så får vi låna ungefär ½ miljon mindre nu än för ett år sedan... Tydligen måste man ha gott om pengar för att få låna, men om man redan har pengar vad är det då för vits att söka ett lån???????

Nu har vi lagt husplanerna åt sidan ett tag. Vi blev ganska besvikna på banken, i synnerhet som vi hade hittat ett perfekt ställe åt oss som vi båda kände att vi ville ha. Dessutom skulle det bli trevliga grannar (det har vi nu också!) och lagom långt till jobbet (hälften så långt som nu).

Angående tortyren i rubriken, det är att jobba i denna värme! Har ni någonsin provat på att stå inne i en dusch med någon som inte kan ha varken dörr eller fönster öppet med den allra minsta springa, iklädd ett plastförkläde och blåa plasttossor på fötterna. Personen i fråga tycker också om att duscha varmt = nästan skållhett.

Prova så förstår ni vad jag menar!!! Svetten rinner och klibbar överallt, det hjälper inte att gå ut i "friska" luften i denna tropiska värme. Dricker man något, så kommer vattnet ut genom varenda por på kroppen. Och till råga på allt, man måste orka vara trevlig också!!!

Allt man tänker på är att få komma hem och lägga sej i hammocken och gunga för vinden i skuggan under körsbärsträden.

Hoppas nu att det kommer 25 mm stilla och fint regn i natt, blommorna, potatisen och betet behöver det...

Ha det!
/"Smältande" Sussie

Ett perfekt ställe!!

Nu har vi hittat DET! Det perfekta stället att bo på! Det finns ju bara en liten hake, priset är långt över våran budget. Utgångspriset var 2,9 miljoner...

Annars är stället perfekt. Stall, lagom stor tomt, lagom stort gammaldags hus (nja, visst renoveringsbehov finns förstås), ligger precis vid sjön, har badbrygga och badtunna.Visst ser det fint ut?!?!?!

Tyvärr kommer Lerudden aldrig bli vårat, men drömma kan man ju...

Ha det bra i värmen!
/Sussie


Nitlott!

Stället vi var och tittade på lördags var rena nitlotten. Mark fanns det, lite mer än 2,5 ha. Men huset var pyttelitet (i och för sej ett urgulligt torp), tyvärr skulle det vara omöjligt att bygga ut snyggt. Ett nybygge av hus är alltså ett måste och spara torpet som gästhus.

Ladugårdens väggar satt ihop med hjälp av stålvajrar för att inte de skulle rasa åt varsitt håll, dessutom var väggarnas stockar genomruttna, dvs rivning och nybygge för att kunna ställa in hästarna nånstans.

Gården ligger mitt ute i ingenting, 2 mil till Ärla och lika långt till Strängnäs. Vägen in till torpet var som en kostig, 500 m rakt in i urskogen där en glänta fanns. I gläntan ligger stället. Jättemysigt på vintern, att försöka ta sej till jobbet... Dessutom fanns inget hus med grannar förrän vid den större grusvägen.

Vi letar vidare och kollar på alla möjligheter som finns!

Bondens bäste vän...

Nu har den landat på vår gård, bondens bästa vän. Vi har blivit ägare till en traktor igen, denna gång en nyare modell. Traktorn är en John Deere 2130, årsmodell 1976.

Det tog lite tid att köra hem den, det var lite småproblem längs vägen. Men traktorn är inte fabriksny och har i stort sett inte körts på de senaste två åren. Med lite justeringar så kommer den att funka perfekt.Niklas nya leksak, bondens bäste vän

Nu är vi ett steg närmare ett riktigt bondeliv, nu saknas åkern, plogen, harven och såmaskinen. Vi har kärra och balvagn. En snöplog kan ju också vara bra att ha...

Jakten på eget

Jakten på ett alldeles eget hus/gård går vidare. Har varit och tittat på ett par lovande ställen och i helgen ska vi titta på ett till. Tyvärr så har inte det optimala drömstället dykt upp än, man är ju ganska kräsen av sej och har målat upp en inre bild av hur det ska se ut och vara.

Antingen är huset fel, stallet fel, finns inget hus, finns inget stall, ligger för nära vägen, ligger för långt från allmänna vägar, grannarna bor för nära, grannarna bor för långt borta, finns inga hagar, hagarna funkar inte, huset/gården är för dyr... Alla problem som finns dyker upp när man letar ett eget ställe.

Ibland börjar man misströsta, men som sagt, det har dykt upp ett par lovande ställen. Och vem vet, det kanske blir i år som vi hittar DET!

Ja må han leva...!!!!

Grattis SINDRI, 3 år idag!!!

Det är svårt att förstå vart åren har tagit vägen. Det känns som det var igår som vi hämtade hem den lilla snuttegubben Sindri, då 8 månader. Idag fyller han 3 år.

Nu är han inte liten och gullig längre. Sindri har blivit en stilig kille på 143 cm i mankhöjd. Han har passerat den värsta trotsåldern, men har väl en del kvar nu när han ska börja skolas som rid-och körhäst. Antar att hästar är som människobarn, de har flera trotsåldrar.

Sindri fick ingen present idag, den får han senare i sommar när vi har varit nere i Tingsryd och besökt Börjes. Däremot fick han och Blakkur varsin "bakelse". Mums! sa de.


Tyvärr går det inte att ladda upp bilder just nu, de kommer senare!

RSS 2.0