Tre dagar...

...kan gå väldigt fort. Speciellt när man är ledig och vill göra många "roliga" och nyttiga saker hemma. Det slutar med att man har hunnit göra ungefär hälften och undrar var tiden tog vägen.

Om man däremot jobbar, då sniglar sej tiden fram och man bara längtar till nästa lediga dag.

Visst är det konstigt att tiduppfattningen kan vara så olika, beroende på vad man gör?!?!

Niklas sa något om att det bara är fyra veckor kvar till semestern. Antar att det kommer att kännas som att dessa veckor aldrig kommer att ta slut, men en dag så är man bara där. De tre semesterveckorna kommer bara att flyga förbi, det vet jag redan.

Ha det bra och fundera lite på hur ni har det med er tidsuppfattning!
/Sussie

På löpande band

Nu avlöser våra bilar varandra på Bilprovningen. I lördags var vi och besiktade den gröna (som ser blå ut) och idag var det dags för den gamla trotjänaren Albin Amazon.

Kan inte påstå att det blev bra resultat för någon av bilarna, men den ena är ju i alla fall 47 år gammal och till den andra hade förra ägaren "tappat bort" förra besiktningsprotokollet. Då vet man ju inte vad som behöver kollas upp, det kan ju ha stått något under punkten "Bra att veta".

Nu har Niklas lite sysselsättning under semestern, eller den gröna måste ju åtgärdas innan, annars blir det körförbud och då kommer vi ingenstans. Gamla Albin, han gör det ingenting om han får vänta lite på reparation. Han klagar aldrig och är ändå pigg för sin ålder!

Smörgåstårtemums

Äntligen fredag!!! Ännu en hård arbetsvecka är över och nu väntar 2 dagars frihet och vila, dagar då man ska hinna med allt som inte hinns med annars.

Nu behöver vi en liten belöning, från oss själva till oss själva. Idag görs den och i morgon, lördag, ska den ätas. Smörgåstårtan som rörs ihop.

Såhär hoppas jag resultatet blir!Visst ser den smarrig ut???

Receptet och bilden är hämtat på www.kokaihop.se.

Ha en bra helg!
/Sussie

Eksem och annan smörja

Nu har jag blivit så där dålig på att skriva igen.

Har som vanligt fullt upp med jobb och hushållsarbete, men även en hel del jobb med hästkillarna. Blakkur har ju som bekant eksem som måste skötas. I år tycker jag att hans eksem är värre än vanligt, och då har det inte blivit så mycket insekter än. Har en teori om att gräset är boven i dramat.

Hästen går nu täckt i något som likna burka, dvs eksemhuva med nät för ögonen och eksemtäcke med magplatta. Det som syns av Blakkur är nosen, benen och svansen. Har smort honom med Aloe Vera gel och en finsk spensalva för kor,  den heter Tummeli och är mycket lik Helosan i konsistens och egenskaper. Har även baddat med Alsolsprit för att minska klådan.

Har ni några andra tips på bra smörja och insektsmedel, så hör av er! Jag är tacksam för allt som kan lindra Blakkurs eksembesvär denna och följande somrar. Även Sindri skulle ha nytta av insektsmedlet.

Ha det bra!
/Sussie

Islandshästtävling

Har haft en trevlig och härlig dag idag. Jag och hunden Peggy har varit på Sundbyholm och tittat på Eidfaxis vårtävling. Det var några gamla Asphultsbekanta som var med och tävlade.

Solen sken och himlen var för det mesta blå. Ibland kom det några mörka moln och vinden blev kall, men på det stora hela var det kanon. Trevliga ekipage på banan och massor av bekanta på läktaren. Det såg så kul ut att jag funderar på att träna upp "köttbullen" Blakkur och möjligen ställa upp själv nästa år.

Meningen var att jag skulle ha hejat på Christina Karlsson och hennes dotter Marie, men Christinas klass började 8.30 i morse (då orkade inte Niklas upp ur sängen) och Maries klass var kl 17.30 (då hade vi åkt hem till våra hästapållar). Däremellan hann jag i alla fall se och heja på Lena Wikner, Johanna Asplund (som leder sin klass inför morgondagens finaler på sin fina Gjöf frá Magnusskogum) och Caroline Sindemark.


Lena Wikner och Gletta från MyreMarie Karlsson och Fantur från Borna, som mutas med karamellerCaroline Sindemark på mamma Annas häst Fleygur från Laggarbo


Nu vet inte jag hur det gick för tjejerna, men jag hoppas att det har gått bra!!

Ha det bra och lycka till i framtiden!
/Sussie

Äkta glädje!

Igår var jag med om att se sann och äkta glädje! Det var när jag följde med kompisen Ida och tittade när de släppte ut gården Våmtorps kossor på sommarbete. Nästan 300 djur fick lämna ladugården i vilken de tillbringat hela mörka vintern. Spektaklet hade lockat, enligt Eskilstuna Kuriren, ungefär 3500 personer.

Det är ett helt fantastiskt skådespel att se dessa djur skutta omkring som balettdansöser. Att de är så viga och smidiga är svårt att tro när man ser deras klumpiga och knotiga kroppsform.

Det råmades och muades och oväsendet var nästan öronbedövande. Det stångades och skuttades och rangordningen gjordes upp, men ändå så var det inga slagsmål på blodigt allvar, utan bara lite småknuffar och panna mot panna. Kossorna travade graciöst fram med rompan i vädret och öronen på skaft. En del hade juver stora som badbollar, medan andra knappt hade något. Fattar inte att de verkligen kan skutta på detta vis med dessa juver...

En del av kossatjejerna travade fram till stängslet och tittade på publiken som för att säga: "Vad står ni där och glor för? Har ni aldrig sett snygga tjejer förr? Äh, stick hem till stan och gör nåt vettigt i stället!!!"

 
Jag önskar alla Sveriges kossor (och även alla andra hårt jobbande djur) ett riktigt skönt sommarlov!

Ha det bra!
Kram Sussie


Skulle ha skrivit detta inlägg redan igår, men något fel gjorde att det inte gick att ladda upp bilder.

Välkommen lilla "Pyret"!

Fick ett glädjebud igår. Systersonen Kristian och hans sambo Anna, fick en liten flicka (har ingen uppgift på namn) igår kl 17.20.
Enligt uppgift har allt gått bra.

Välkommen till världen lilla "Pyret"!

Grattis Kristian och Anna och lycka till med den lilla!

Vi önskar er alla lycka och välgång!

Kramar Sussie och Niklas

Bostadsfunderingar och lite annat

Nu har vi bott här på Trana i ett år. Har egentligen inte hunnit fundera så mycket på hur jag trivs, vi har ju haft lite mot- och medgångar.

Men nu när allt har lugnat sej, så kan jag säga att jag trivs jättebra!

Vintertid har man chans att få lite sol på sej, på Stensborg orkade solen inte komma fram över trädtopparna och skina på huset. Där stannade solen, i bästa fall, ungefär mitt på den så kallade betesmarken (den var inte annat än ett kärr där hästarna vägrade gå ut).

Här har vi fungerande hagar (kanske att det var alldeles för mycket mygg i somras) och hästarna verkar trivas. Stallet är väl ventilerat, på Stensborg gick inte ens fönstren att öppna och enda ventilationen var att ha stalldörren öppen. Boxarna är stora och vi har möjlighet att ha hästarna på lösdrift.

Nackdelen här är att vi inte har någon paddock, men den är under uppbyggnad. Stolparna har slagits ner, nu återstår bara att sätta nån slags tråd eller band eller brädor. Belysningen till paddocken fixades redan i höstas med en stark lampa på stallväggen.

På Stensborg var husuppvärmningen golvvärme och en kamin i köket. Kaminen var mysig, men höll inte värmen tillräckligt länge under natten. Golvvärmen var bara dyr i drift och var bara lagd i badrum och hall. På Trana har vi vattenburen värme som funkar både på el och vedeldning. Att elda med ved är mysigt, det luktar så gott utomhus när pannan är i gång och dessutom blir det billigare än elen. Vi har även öppen spis som vi använder ibland och bara myser i soffan.

Jag saknar köket på Stensborg. Det var stort och rymligt med ordentliga arbetsytor och hade jättefina fräscha luckor. Här på Trana är köket litet och slitet, men det har en lång arbetsbänk med ordentlig belysning. Stensborg hade spotar bara över diskbänken och de gav dålig ljus.

Det jag saknar är ett matrum eller möjlighet att ställa fina matmöbler någonstans, det finns inte utrymme här.  Det är tråkigt att tränga ihop det begränsade antalet gäster i det trånga köket. Törs inte bjuda fler personer än max 6 st pga utrymmesbrist. Även om vi har en stor trädgård att sitta i, så vet man ju inte om vädret tillåter. Men man kan ju inte få allt!

Djurlivet här är kanon! I sjön finns gott om fåglar, gäss, svanar, tranor och skogen har andra fåglar, talgoxar, domherrar, skator, kråkor, korpar, hackspettar, rovfåglar... Inte bara fåglar finns det här, har även sett rådjur, hjortar, älgar, grävlingar, rävar... Idag var det en hjort precis utanför köksfönstret och som travade iväg längs infarten.

Det finns ju en del minus med att bo här. Ett är att gården inte är vår egen. Det andra är att det är lite långt till jobb, släkt och vänner. Men vi har underbara grannar!

Nej, nu är det slutfunderat för denna gången!
/Sussie

Valborgsfirandet

Halloj!
Hoppas att era Valborgsfiranden var lika bra som mitt!

Niklas och jag hade bjudit in mamma, syster Annika, svåger Kaij och kompisen Ida för att fira ihop med oss. Grannarna var också bjudna, men de tackade nej pga Parisresa.

Vi hade slagit på stort och bjöd på 3-rätters middag med välkomstdrink.


   
Bordet dukades med finporslinet        Mycket mumsigt blev det!

Brasa hade vi också, det är ju ett måste på Valborgsmässoafton. Niklas och jag hade släpat massor av ris och buskar och lagt på hög. En liten regn- och hagelskur på eftermiddagen gjorde att brasan var lite svårtänd, men med lite övertalning (en skvätt bensin) så tog det sej och kvällen var räddad.

   
Tänt var det här!                              Ida beundrar brasan

   
Birgitta och Ida i lågornas sken          Peggy ville också vara med

   
Elden falnar                                      Rykande rester dagen efter


Hur som helst, vi hade en mycket trevlig kväll. Trots kylan.

Idag återstår att ta hand om disken...

Ha det bra! 
//Sussie och Niklas   

P.s. Om ni blir sugna, eller nyfikna, på något av det vi åt, så hör av er på ringsdal@spray.se. Jag delar gärna med mej av recepten.

RSS 2.0