Grattis Sindri!

Idag fyller Sindri 4 år. Tyvärr kan vi inte åka och gratta honom, men skickade ett sms till nya ägaren som lovade att pussa honom lite extra från oss och ge lite extra morötter.


Sindri, på denna bild 1 år gammal

Testkörning

Nja, jag har ju varken testat ny bil eller körhäst. Däremot har Niklas och jag testat en del av menyn som ska serveras på hans stora fest i sommar.

Vad det är? Det förblir en hemlis fram till festen! Kan bara säga att det var mycket gott!!! Kanske att denna rätten blir lite modifierad, men inte mycket i så fall.

Nu återstår att testa lite av det andra som är tänkt att serveras. Än finns lite tid att ändra sej om det inte blir bra.

Ha det!
/Sussie

Mors dag

Eller, den är ju egentligen i morgon. Men eftersom vi behövde lite hjälp av mina föräldrar och jag jobbar denna helg, så passade vi på att fira mamma idag.

Detta fick mamma av oss (förutom lunchen då)!Vad får din mamma???

Kram Sussie

Det kunde ha blivit så bra...

Det kunde ha blivit så bra. Kolla den här utsikten från vårat gästrum. Tänk om vi hade haft möjlighet att köpa ladan. Den var ju till salu samtidigt som huset. Tyvärr blev det inte så...
Om vi bara hade kunnat köpa ladan och marken som var till, då hade det varit våra hästar som hade gått i den här hagen!!


Nu blev det ju inte så och marken delades. Hästarna och paddocken tillhör nu en granne. Ladan såldes till en stockholmare som ska ha den som garage och för att stå och meka i. Vilket slöseri på ett så perfekt stall till mej!!!

Men nu ska vi inte misströsta. Vi har möjlighet att bygga ett eget stall i den gamla vedboden. Eller stall, det blir en ligghall lagom stor för 2 isisar. Sen måste ju förstås byggas till en skötselplats och det ska väl inte vara alltför svårt!

Man måste kunna se möjligheterna!

Ha det bra i värmen!
/Sussie

Konstiga/roliga namn

Satt härom dagen och tittade på tv-programmet "Smartare än en femteklassare". Då kom en fråga om ståndare och pistiller, blommornas "könsorgan". En av killarna, en femteklassare, fick ett rikigt fnissanfall.

Jag fick då en liten tankeställare, vilka konstiga namn finns det inte på djur mm?

Smaka på dessa:

Ekoxe
Europas störst skalbaggeart och påträffas främst i anslutning till gamla ekar. Hanen blir ungefär 8,5 cm lång, honan är hälften så stor.

Den har alltså inget med kor att göra. Men stark som en oxe är den! Det syns mest när den bollar runt med sina rivaler i de stora klorna. Ungefär som en brottare som har kopplat det perfekta greppet.

Ollonborre
En art i skalbaggsfamiljen bladhorningar. Den lever ungefär 4 år, största delen som larv under jorden. Som skalbagge lever den endast efter förpuppningen i cirka 3-5 veckor. Den är ungefär 20-30mm i storlek.Visst är de otäcka, läskiga kryp?
/Sussie

Hästar överallt

För er som undrar om det är alldeles hästfritt där jag bor, eftersom vi inte har stall, så kan jag tala om att så är det inte. Det fullkomligt kryllar av hästapållar i trakten.

Närmsta grannen har 2 hästar i en hage precis vid vår tomtgräns.


En annan granne, typ 250 meter från oss, har 7 hästar. Ja, om man räknar med det veckogamla fölet...


På andra sidan åkern, ungefär 500 meter, finns ett stort stall. Vet inte hur många hästar som finns där. Enligt deras hemsida, www.stallpegasus.se, så har de 28 boxplatser. På bilden ser man stallet bakom tranorna...


Dessutom finns Sjöändens gård, www.sjoanden.webgain.se, med massor av islandshästar, bara någon kilometer bort. Där finns ett par gamla Asphultsbekanta. Tyvärr var inte deras uppstallningspriser och villkor något som passade oss skoglufsare.

Men, helt hästfritt är det inte ute hos oss!

Ha det!
/Sussie

Rapport från Sindri

Sindris nya ägare, Anci, låter hälsa att han mår kanonfint nere hos dem i Skåne. Han har funnit sej väl i flocken.

Träningen går också framåt. Han har blivit löslongerad i rundpaddocken och fått träna på att lyfta fötterna. Det sistnämnda har Sindri alltid tyckt varit helt onödigt. Fler rapporter kommer framöver, säger Anci.

Bilden är lånad från www.fotopaulina.blogg.se med tillstånd av fotografen Paulina Althin, som för övrigt är fodervärd till Sindris mamma, Saga.


Snyggingen Sindri

Hoppas att allt kommer att fortsätta gå bra och håll tummarna för att Sindri blir en snäll liten häst, som blir framgångsrik på tävlingsbanorna!

/Sussie


Det blev nej...

Efter att ha funderat över erbjudandet om ett avelssto till ett bra pris, så har Niklas och jag bestämt oss för att prioritera vårat hus i år. Det kommer att gå åt en del pengar och jobb till det, och då kommer det inte att finnas utrymme för en ny häst. Vi måste ju se till Blakkur också, så att han har det bra.

Därför blev vårat svar till stoägaren, nej. Även om hästen är billig, har bra härstamning, är jättesnygg och är en bra mamma. Erbjudandet var mycket lockande, t.o.m Niklas blev förtjust i henne.

Vem vet, det kanske dyker upp en ny chans nästa år...

/Sussie

Hästvård

Fot- och eksemvård har bedrivit idag.

Blakkur var snuskigt lång i sina tår och var mycket snubblig vid sista ridpasset. Hovslagare bokades och nu är han mycket fin i fossingarna.

När vi ändå var inne i stallet, passade jag på att kolla om något eksem har börja visa sej. Och det hade det. Stora sår i svansroten, en fläck under magen och lite i skapet. Rackarns också!

Jag hade tänkt att vi skulle slippa detta elände i år, men icke sa Nicke. Det har ju knappt varit några insekter än, och täcket åkte på för ungefär en månad sedan, så min teori är att hästen helt enkelt inte tål de få grässtrån som finns i hagen. Det var ju likadant förra året, eksem fast inga insekter fanns.

Det var bara att tvätta rent och smörja på med mjukgörande kräm. En tur till apoteket måste göras denna vecka för inköp av Alsolsprit och kompresser att tvätta med.


Täcket är på, men...


...svansroten ser ut så här.


Hovis Ture fixade nya skor till Blakkur


Medan Blakkur var inne, passade de andra på att mysa i hagen


Jättemysigt!

Strålande sol, lagom sommarvarmt och helt kanon ridväder. Tyvärr får jag avstå ridning idag, pga nyskodd häst och att jag jobbar kväll.

Ha en bra dag!
/Sussie

Planterat

Idag har vi fått hjälp av mamma att fixa lite snyggt i våra krukor. Nästan alla inomhusblommor har omplanterats, vilket var mycket nödvändigt.

Vi har även planterat lite pelargoner, flitiga Lisa och lobelior i utekrukorna.

Nu håller vi tummarna att det inte blir frost, så att alla blommorna dör...

Såhär fint blev det i alla fall!

Blomstervagnen (finare blir den när blommorna har växt lite mer)


Nu blommar äppelträdet! (tror att det är äpple...)


Stumpan njuter av det fina vårvädret

Ha det bra och passa på att njuta av det härliga vädret!
/Sussie

Erbjudande

Har fått ett erbjudande som jag nu håller på att fundera över. Det gäller att överväga både för- och nackdelar.

Jag har nämligen fått ett erbjudande om att få köpa ett avelssto till ett mycket förmånligt pris. Hästen har skaplig härstamning och är jättesnygg.

Har lovat ägaren att fundera ett par dagar och sedan ge ett besked. Det känns bara så dumt att ha så kort tid på sej att fundera, för även om det blir en mycket förmånlig avbetalningsplan, så är det nästan för kort tid att planera och boka hingst. Sånt gör man ju på hösten och vintern, inte ett par veckor innan det är dags för betäckning.

Men som sagt, jag har ett par dagar på mej att fundera.

Ha det bra!
/Sussie

Bryskt uppvaknande

Tänk er in i detta scenario.

Det är röd dag, du har planerat en låååååång sovmorgon. Kanske att du gick och la dej lite senare än vanligt eftersom du vet att du är ledig.

Du vaknar upp av att hundarna stormskäller. Sömndrucket säger du åt dem att hålla käften. De tystnar.

Plötsligt hörs ett knackande och hundarna börjar skälla igen. Denna gång ryter du åt dem att verkligen knipa käft. Knackandet hörs igen och återigen skäller hundarna. Du kollar klockan, 06.45.

Bäst att kolla vad som händer. Du drar på dej en säckig t-shirt och stapplar ner för trappan och öppnar dörren. Där, på trappan, står en hurtig människa och mumlar nåt om en ponny. Hundarna fortsätter att skälla. "Ööööööh, va???!, säger du och fattar ingenting. Den hemskt morgonpigga människan säger något igen om en ponny på rymmen och att eltråden ligger på marken.

Du vänder dej till din sambo. "Öööööh, hörde du?"

Sambon svarar "Ööööööööööööööh, mmmmmmmmmmmm."

Sen stänger du dörren mitt för näsan på den hurtiga människan.

Jag vet inte hur detta drama slutade, eftersom jag, den morgonpigga grannen, var tvungen att åka till jobbet.

Hoppas nu att de får tag på sin ponny innan den rymmer långt hemifrån eller får kolik eller fång av det saftiga gräset.

Eftersom jag nu har gjort dagens goda gärning, så borde jag få åka hem och göra inget mer...

Ha en bra dag!
/Sussie

Ulligt och gulligt

Vi har en granne, Lisa, som har en liten hobbyavel. Tror att det inrikting mot hoppning (är inte så insatt i den branschen...).

I förrgår kom årets lilla fölis, en liten hingstunge. Långbent, vinglig och otroligt söt!


"Puss på dej, min pojke!"


Långbent, vinglig och söt

Välkommen till världen!

Percival
*2012
e: Lucky Point
u: Precis
Halvbrorsan Prince Camero är jämngammal med min förra hästs, travnordisen Tara, lilla dotter Diana. Båda är nu stora och ståtliga.

Prince Camero
*2009
e: Camaro M
u: Precis


För den som är intresserad av avel och annat, kan ju kolla upp härstamningar och annat på de här fina djuren.

Lisa och Johan, lycka till med era fina hästar!!!


Här kommer en gammal bild på Diana!

Diana
*2009
e: River Dance
u: Fara Tabac

Ha det bra!
/Sussie och Niklas

Bäst att tänka efter före!

En olycka kan hända så lätt. Därför är det bäst att tänka efter lite innan det sker, dvs försök att förutse vad som kan hända.

Det hände en sak i stallet igår som hade kunnat sluta riktigt illa, men denna gång slutade det med 4 skärrade hästar, ett nedrivet staket och 2 hysteriska ungar.

En tjej i stallet och hennes kompis (de är väl i 10-12-års åldern) höll på att borsta sina hästar, varav den ena är unghäst. De hade bundit upp dem i varsin staketstolpe. Sen kommer någon av dem på den ljusa idén att spola av benen på unghästen.

Kan inte påstå att den hästen var speciellt förtjust i detta. Den börjar naturligtvis på att steppa runt och kastar sej åt alla håll. Den trasslar in sej i grimskaftet och snor benet runt eltråden. Sen var cirkusen igång!

Blakkur och jag stod inne i stallet. Han märker ju direkt att något är på gång och börjar trampa runt. Sen smäller stalldörren igen, det var någon av tjejerna som sopade igen den (vet inte varför). Försöker lugna Blakkur och få in honom i en box för att kunna kolla vad tjejerna håller på med. Då ropar tjejerna på hjälp.

Jag rusar ut och ser då deras riktigt skärrade hästar, + en som står i hagen och steppar runt. Staketstolpar och eltråd ligger hullerombuller. Blakkur står inne i boxen och steppar han också, för han vet ju inte varför de andra är oroliga. Tjejerna storbölar och vet varken ut eller in.

Jag säger åt dem, ganska skarpt, att ta in alla hästar i stallet, så att vi kan försöka kolla genom dem efter skador. Sen är det ju lättare att fixa staketet utan en massa skärrade och nyfikna hästar runt omkring.

Eftersom jag inte fixar att använda slägga, samt inte vet var grejorna finns, så ringde vi stallägaren som fick slänga sej i bilen och åka ca en mil. Han höll på att ordna stängsel till en annan hage för unghästarna.

Han var definitivt inte glad, men huvudsaken var att ingen blev skadad.

Så, vad har vi lärt oss av detta? Jo, tänk efter före! Och bind för guds skull inte hästen i staketstolpen nära eltråden!

Och en sak till, var flera när ni ska försöka vänja unghästar vid att få benen spolade.  Ha den inte bunden då!

/Sussie

Då och nu

Titta och jämför!

Vårat hus i en bok som heter Svenska gods och gårdar, tryckt 1938.

Texten lyder:
"Solliden
Postadr.: Ärla
Areal: Total 15,5 har, därav 10,5 åker, 5 skog.
Tax.-v. 10.500
Jordart: Sand, mylla o. lerjord.
Skogsbest.: Barrsk.
Manbyggn. uppf. 1923. Ekonomibyggn. uppf. samtid.
2 hästar, 6 kor, 1 ungdj., 4 svin, 100 höns.
Gården till släkten 1923, då den avsöndrades från Östra Hedemora gård o. inköptes av nuv. äg.
Äg.: Oskar Gottfrid Eriksson f. 1891. Son till Karl Gustaf Eriksson. Gift 17 med Berta Helena f. Axelsson.
Barn: Sigrid, Erik.
Äg. : Medl. i R. L. F., N. Södermanlands slakterifören. o. centralfören. u. p. a"


Nu har vi ungefär 0,5 ha och huset ser ut så här:


Ingen större skillnad, eller hur???

Om någon vet något om de som har ägt huset/gården, hör gärna av er till oss, ringsdal@spray.se!

Ha det bra!
/Sussie och Niklas

Trevlig fredag

Dagen har varit mycket trevlig, men dyr. Tog en utflykt till Västerås, tillsammans med kompisarna Maris och Eija, och de butiker som finns vid Erikslund.

Började utflykten med Hööks, där de största och dyraste inköpen skedde. Blakkur behövde nya flughuvor och en del annat inköptes också. En stor flaska liniment tex. Sedan intog vi IKEA och Citygross, därefter Biltema och ett mumsigt matställe med pizzabuffé.

Regnet öste ner och vad passar bättre då än att gå och shoppa?

Ha en bra helg!
/Sussie

Jobb och omöjliga katter

Hallå!
Hunden Peggy här!

Har inte haft tid att blogga på sista tiden. Har fått följa med husse till jobbet flera gånger och för en gammal hund som jag, så är det mycket ansträngande att hålla reda på chefens hästar och var husse befinner sej. Dessutom måste man akta så att man inte blir överkörd av de stora traktorerna som finns på husses chefs gård.

När jag har kommit hem från jobbet, så har jag bara ätit och sedan sovit i flera timmar. Men det är kul att jobba!!!

Apropå det här med att sova, det kan vara svårt ibland när sängen är upptagen!

Trodde i min enfald att katteländet skulle bli bättre när katten Zammi försvann, men icke sa nicke! De kvarvarande odjuren börjar på att mopsa upp sej och tar över husse och matte. De liksom inte ser mej när de jamande små krypen håller på och snor runt fötterna på dem.

Nu har till och med den gråa svanslösa katten, hon med de extra vassa klorna, börjat på att knycka min säng på övervåningen. Visst, jag har ju en säng till, men den står där nere i köket och jag vill ju vara där husse och matte är!!!

Titta bara så fräcka katter vi har!


Titta, jag får ligga på golvet när fräckisen tagit min säng!!!


Stumpan har också knyckt sängen!

Jag tycker att det är skandal att katteländena bara tar saker utan att fråga först! Men vad kan en snäll gammal hund göra? Ingenting, för katterna är snabba att använda sina vassa klor om man klagar för högt!

Nu ska jag passa på att sova en stund, för nu är sängen ledig...

Mors och kram

Blakkur och hans vänner

Så här såg det ut i Blakkurs hage idag:


Blakkur och den berömda "specialdesignade insektsmössan"


Polaren Gustur


Ponnyn Cazzie


Snyggingen Freja


Alla kompisarna på samma bild

Ha det!
/Sussie

Herr Jägermeister

Nu har han gjort det igen!

Storviltsjägaren Herr Jägermeister, eller Lillen som han egentligen heter, har fångat en gigantisk grej. Denna gång en stor sork.

Den lilla röda katten med extrem jaktinstinkt, jagar allt som rör sej. Ja, sånt som katter tycker om att fånga, möss, tyvärr fåglar, och nu sorkar. Allt sånt.


Jägaren i viloläge


Dagens byte, en stor sork

Han är en sån duktig jägare, att grannarna i Jäder (när vi bodde där) märkte stor skillnad i musantalet. Tror att de tycker att det är synd att vi flyttade därifrån...

Ha det bra!
/Sussie

Mmmmuuuuuuuuuuu!

Dagen fortsätter i bondens tecken. Har idag varit på koutsläppet vid Våmtorps Gård, en bit från där vi bor.

Tusentals stadsbor och andra, hade vågat sej ut i det vårfriska landskapet för att avnjuta de härliga dofterna och den härliga lantluften. På bondgården bjöds på ekologisk mjölk och bullar. Tipspromenad för både barn och vuxna fanns det också. Och massor av kalvar och kor att titta på!

Sen var det dags för huvudnumret. De 250 mjölkkorna släpptes ut från ladugården, där de vistats hela vintern. Jag rekommenderar er som inte har sett detta spektakel, att åka nästa år! Att se dessa stora och klumpiga djur, med juver som badbollar, skutta omkring som balettdansöser och akrobater. Det är en syn för livet och visar verkligen vad livsglädje är för något!

Här kommer några bilder!


Arlakon var på besök


Vad står ni där och glor för? Har ni aldrig sett en ko förut?


Massor av stadsbor var det på gården


Mmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!


Full fart mot sommaren!!!

Det hoppades och skuttades, stångades och rusades. Kossor överallt med rompan i vädret, juvren slängandes hit och dit, mu här och mu där. Nu längtar jag till nästa års kossautsläpp!!!

Ut och Njut!
/Sussie

De finns här också!

Jodå, tranorna finns här också!

Dessa knallade omkring på åkern utanför vårat hus i morse. Tyvärr blev bilden suddig, den är tagen genom ett halvsmutsigt fönster. Dessutom är kameran inte fabriksny...Ut o njut, av solen och naturen!

/Sussie


Kör så det ryker!

Det är bråda tider nu. Mycket bråda tider. Om man är bonde alltså!
Här hos oss, så kör de så att det ryker!
En sår, en harvar och en kör så det ryker...

Hoppas nu att allt går väl med sådd och skörd!
Då är det värt allt slit. Natten till igår, var en av dem ute på åkern och körde. Klockan visade 03.34.

/Sussie

Vi fick besök!

Igår fick Blakkur och jag besök ute i stallet. Det var förra grannen Maris och hennes systerdotter Nella som kom för att hälsa på Blakkur.

Maris ägde hästen Blidur, som tyvärr fick somna in pga sjukdom. Eftersom Nella tyckte att Blidur även var hennes häst, så blev hon självklart hästlös pga det som hände. Men Blakkur är ju en sån gentleman, så han tyckte så klart att de gärna får komma och hälsa på honom.

Här kommer ett par bilder, som är tagna av Maris och Nella och som de tycker får vara med här:

Maris och Blakkur. Kolla hästens leende! Nella, 6 år är fotograf.


En lycklig Nella på Blakkur. Jag håller hästen. Maris tar bilden.

Självklart är båda tjejerna välkomna tillbaka för att hälsa på Blakkur och för en ridtur! Hoppas att de vill!!!

Ha det bra!
/Sussie

Än slank han hit...

Hoppsan, hur gick det här till????

Igår när jag kom hem från jobbet, möttes jag av denna syn. En bil i diket. Och den ligger fortfarande där...


Påminner lite om "Prästens lilla kråka", än slank han hit och än slank han dit och än slank han ner i diket...Eller kommer ni ihåg historien om Pekka, som körde bil?

Pekka var ute och körde bil. Då kom han till en kurva och kompisen sa: Sväng Pekka, sväng! Vägen svängde, men inte Pekka...

Sen vi flyttade in, så har den här mörka bilen bara blåst på som bara den utanför vårat hus. Nästan så att man har gått och väntat på detta! På bilen sitter även en mycket passande dekal...

Och det har den väl gjort nu, med besked!?!?!?

Ha det bra och ta det lugnt i trafiken!
/Sussie


Valborgsfirandet 2012

Här kommer lite bilder från ett soligt, varmt och trevligt Valborgsfirande 2012! Det första firandet här på Solliden. Hoppas att vi kan hålla traditionen vid liv!


Välkomstdrinken var alkoholfri


Peggy vaktade grillen


Carina och Per-Åke klurade på tipspromenadfrågorna


Brasan brann friskt


Fyrverkerier från firandet i Ärla lyste upp himlen


Resterna av Valborgselden


Niklas och jag hade mycket trevligt och hoppas att våra gäster hade detsamma! De är i alla fall mycket välkomna åter!

Ha det bra i vårsolen!
/Sussie och Niklas

RSS 2.0