ÄNTLIGEN!

Hurra, nu regnar det!
 
Efter en längre tids torka och värmebölja, så har regnet äntligen kommit. Det började stänka lite smått vid lunchtid idag och det har regnat lagom hårt sedan dess. Det jag kunde önska, var att det hade kunnat vara lite tätare. Men man får ju vara nöjd med det lilla...
 
Trodde faktiskt inte att man kunde bli så glad när det regnar, men värmen har gjort så att humöret inte har varit på topp alla dagar. Sömnen blir lidande när det är 30 grader varmt i sovrummet och på dagarna har det varit olidligt varmt på jobbet.
 
Idag slipper jag vattna gräsmattan...
 
 
 

Suck, eländes elände har drabbat oss!

Blakkur har fått fång. Eller, vi har starka misstankar om det.
 
När vi kom hem efter en trevlig dag hos Britten i Lillkyrka och jag skulle kvällsfodra, så stod Blakkur i sitt lilla hus. Inget konstigt med det om han har upptäckt insekter. Mer konstigt var det att Bangsi inte var i närheten. Han brukar inte vara långt ifrån Blakkur.
 
När jag väl fått tag på Bangsi och fått in honom i huset, så kändes det konstigt att Blakkur inte flyttade på sej. Tog tag i grimman för att leda honom de 2 stegen som fattades för att räcka fram till grimskaftet vid krubban. Han vägrade att flytta sej ur fläcken. Försökte ett par gånger till, men utan resultat. Ropade på Niklas som kom och hjälpte till. Han fick släpa hästkraken efter sej.
 
Blakkur, har ont av fång

Vi tog ut honom ur huset, då det var för mörkt där inne för att kunna kolla över honom. Det var en ynklig liten hästapålle som stapplade ut. Han satte frambenen långt framför sej och satte ner trakterna först. Sedan stod han i klassisk fångställning med frambenen framför sej och bakbenen långt under sej. Som taget ur instruktionsboken.
 
Eftersom det är svindyrt att ta ut veterinär akut en söndagskväll, så ringde vi och rådfrågade vår mycket hästkunniga hovslagare (tack Ture för att du ställer upp). Han gav instruktioner om hur vi skulle kolla Blakkur och ja, han sa att det verkar som snuttisen har fått fång.
 
Jag gav Blakkur lite Fenylbutazon, som vi hade kvar sedan russet Master G hade fång. Detta för att lindra smärtan, för det märktes att han hade jätteont. Direkt i morgon bitti, så kommer veterinär att tillkallas. De hade i alla fall inte gjort mer i kväll än vad Niklas och jag har gjort.
 
Håll tummarna att allt slutar väl!
 
/Sussie

Torka och värmebölja

Det är torrt i markerna nu. Stor risk för skogsbränder. Årets säd ser ut att torka bort och med den vinterns halm.
Det har inte regnat på över en månad och temperaturen håller sej konstant mellan 24 och 28 grader. Inte ens på natten går temperaturen under 20 grader.
 
Nu börjar allt bli torrt och dött.
Detta är vår gräsmatta...
 
Igår kväll såg det lovande ut när ett stort moln dök upp och skymde solen. Kom det något regn då? Nähäpp, det gjorde det inte...
Mycket åsklikt moln.
 
 
/Sussie som snart smält bort...
 
 

Mockaskor

Har fått nya mockaskor av min mamma.
Hon är för underbart snäll ibland.
Men hon tyckte att mina gamla började ta slut, så att nya behövdes.
 
Titta vilka fina skor hon har köpt!
Vet inte om jag vågar använda dem...
 
Mockaskor, undrar du säkert nu, det är ju Foppatofflor. Nja, det kanske man också kan kalla dem, men jag har dem när jag mockar. Alltså mockaskor!
 
/Sussie
 

Dagens utstyrsel

Jag har läst i en del bloggar, att man ibland talar om vad man har för utrustning på sej själv och hästen och var sakerna kommer ifrån.
 
Här kommer mitt bidrag:
Blakkur: eksemhuva och -täcke från Hööks, grimma från Hööks, grimskaft från AB Lars Biderman
Bangsi: flugtäcke köpt hos Högberga häst- och gårdsbutik
Jag: hårsnodd köpt på ICA Maxi, linne från Ellos, stödstrumpor från Cura Apotek, vinterkängor från Börjes i Tingsryd, shortsen har jag glömt var jag köpte då det är ca 10 år sedan...
 
 
 
 
OBS!
Detta inlägg är ett skämt! Men grattis alla nämnda företag, nu fick ni gratis reklam!
 
Tyvärr kunde jag inte låta bli att skämta, för det stör mej otroligt mycket att läsa rena reklaminslag i bloggar, som för övrigt är mycket trevliga och intressant skrivna. Dessutom när det verkar som att det är privatpersoner som skriver dessa bloggar, alltså inget som de livnär sej på. Men vad vet jag, de kan ju vara sponsrade...
 
Hoppas nu bara att ingen känner sej kränkt och ledsen för detta inlägg, för det är inte min mening. Allt är alltså bara ett skämt. Jag blir s
 
Ett stort tack till mina underbara hästar som ställde upp som modeller! Jag lovar att ni kommer att få något extra gott i kväll.
 
Ha en trevlig fredagskväll!
/Sussie
 
 

Bett och nosgrimmor

Vad har ni för bett och nosgrimmor till era hästar? Rider ni bettlöst, två- eller tredelat, rakt bett, stångbett...? Vilken nosgrimma föredrar ni, remont, engelsk eller helt enkelt utan?
 
Skriv och berätta!
 
Jag använder engelsk nosgrimma och tredelat bett på Blakkur. Det funkar bra på honom. Tredelat bett brukar sägas att hästar föredrar framför tvådelat, då det fördelas jämnare i munnen.
 
 
På Bangsi har jag hackamore. Hos förra ägaren reds han på det och enligt en tjej som hyrde honom så funkar han bäst på det.
 
 
Kallblodstravaren Tara, som jag ägde för några år sedan, där hade jag tredelat rostfritt bett och ingen nosgrimma. Det funkade bra på henne. Däremot satt det bettskivor på hennes huvudlag när jag köpte henne, något som jag tycker är fult, men upptäckte senare att de hade ett bra syfte. Om hon var utan, så lyckades hon ibland att få in bettringarna i munnen...
 
Men, huvudsaken är väl ändå att betslingen passar hästen!
 
/Sussie
 

Backproblem

Medryttaren Karita var på besök idag. Vi bestämde oss för att ta ut hästpojkarna på en härlig skogspromenad.
Vädret ok, insekterna höll sej på acceptabel nivå, bara lite broms som surrade runt huvudet på oss.
 
Red över vägen och upp i den underbara skogen, med sina härliga stigar. Men halvvägs uppför en backe, så bestämde sej Bangsi för att han inte ville vara med längre.
 
Han började sicksacka och snurra runt för att gå hem. Vi bestämde oss för att låta Blakkur gå först som draghjälp, men det funkade inte. Till slut fick Karita hoppa av hästen och ledde honom uppför backen, utan problem. Sen skötte han sej på resten av turen.
 
Vet inte vad det beror på. Kanske att han testade oss? Eller det kanske beror på att han är otroligt lång i tårna (hovis är beställd och kommer nästa vecka)? Eller berodde det på sadeln? Men den sitter ju perfekt på honom...
 
Vem vet varför han gjorde så, bara hästen vet.
 
Nytt försök får göras en annan dag!
/Sussie
 
Bangsi, hästen med backproblem
 

Söndag 21 juli 2013

Varmt och skönt idag också. Tyvärr inget regn i sikte, gräset är torrt och börjar bli brunt. Har inte hunnit gå och bada idag heller, men vi har gjort massor av nytta i stället.
 
Först var vi till stan och handlade. Det var nyttigt gjort, då det började eka tomt i skåpen.
 
Sen var det full rulle med att fixa saker i uthuset.
Jag har målat, som vanligt lika mycket färg på mej som på det jag målar...
 
Men väggen blev fin!
 
Jag har mockat och strött hos killarna...
 
...och även mockat i hagen.
 
Eftersom vi inte har så mycket mark, så brukar jag mocka hagen också. Detta för att minska risken för mask i magen. Om någon tycker att det verkar vara överkurs, så tar det bara 15 minuter att gå över hela hagen...
 
Medan jag mockade och målade, så höll Niklas på att snickra och sätta upp sadelhängare. Dessutom har han monterat ihop fikabordet och ställt det på plats. Ibland är det ordning på den gubben också!
 
Ha det bra i värmen!
/Sussie
 
 
 
 

Usch, myntets två sidor

Det känns i hjärtat varje gång vi besöker Ringsdal!
 
Även om vi hade det tufft vissa tider när vi bodde där, så är det nog en av mina lyckligaste perioder. Vi fick ju lära känna så många härliga personer (som vi tyvärr tappat kontakten med) och många olika djurpersonligheter.
 
Där bodde halvblodet Stella Virgio, unghäst som älskade att snutta på Blakkurs man så att han nästan blev "flintis".
Vi lärde känna travaren Little Gerhard (Jerry), som inte ville vara travhäst.
Kompisen Eija hade den stora fuxen Troja på foder över en vinter.
Vi köpte både Tara och Blidur när vi bodde på Ringsdal.
Lilla russet Lojstas Kardemumma flyttade in och skulle vara tjejen Moas kompis.
 
Hunden Peggy blev vår, hon skulle vara på prov en vecka, men verkade trivas från första stund.
Katten Nisse bodde där när vi flyttade in. Stor, röd och mycket kelig var han, med en stor bula i pannan.
Vi lärde känna katten Stumpan. Hon bodde också på gården när vi flyttade in och är den enda av de ursprungliga djuren som fortfarande finns hos oss.
 
Ja, hästar och människor kom och gick. En lycklig tid, men som sagt, lite tuff också. Men vi lärde oss mycket om livet på landet på Ringsdal.
 
Nu finns snart bara minnen kvar. Gården håller på att rivas och det är nog bara en tidsfråga innan allt är jämnat med marken. Borta är magasinet, maskinhallen, Niklas garage och lösdriften.
 
De har börjat riva lite i stallet och i stora huset.
 
 
Usch, så tråkigt det kan bli när arbetstillfällen kan skapas. Myntet har verkligen två sidor...
 
/Sussie
 
 
 
 
 
 

Nu är det slut!

Slut på den sköna semestern.
Här kommer en sammanfattning i bilder:
 
Midsommarfirande vid Svaneholm
 
Hälsat på Sindri (numera heter han Alfur)...
 
...och hans mamma Saga
 
Vi har varit på hästuppvisning utanför Höganäs...
 
...på väg tillbaka till våra vänner, så passerade vi Barsebäck
 
Vi har letat efter Miina, som var "borttappad" i 14 dagar...
 
...och vi har spikat på stallet
 
Pyjamaspojkarna Blakkur och Bangsi flyttade hem
 
Jag har smygit runt på Ringsdal, som håller på att rivas...
 
...och tröstat mej med Slagstaglass (denna bild är tagen med en smutsig mobilkamera)
 
Har ni gjort något kul och spännande på semestern? Eller har ni den kvar att njuta av?
Hur som helst, ha en bra sommar!
 
/Sussie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till salu

Nu är den till salu, den perfekta sommarbilen!
Sportig röd Volvo, en riktig lättviktare som ligger lågt på vägen.
 
Tyvärr ingen AC, men med rejäl KD i stället.
Wunderbaum kan medfölja vid intresse.
 
Endast 500:- vid snabb affär!
Vi kan leverera den hem till dej, för endast 200:- extra.
 
Kontakta Sussie eller Niklas
 
 

Välkommen Bangsi!

Så har man då blivit med häst igen! Och som den senaste trenden bland mina djur, så blev det precis tvärt emot vad jag önskar mej.
 
Katten skulle ju vara en stor och maffig hane, det blev Miina. En pytteliten hona...
 
Nästa häst skulle ju vara ett avelssto, det blev en valack! Ja, jag tittade på ett jättefint sto när vi var i Skåne. Men för att ha ett avelssto, så behöver man mer mark än vad vi har. Och vi har inte pratat med traktens bönder än. Inte om det, i alla fall.
 
Så idag har Bangsi frá Hvolsvelli flyttat in. Han har pensionerats från sitt jobb som turridningshäst. Han är en mysig äldre herre på 25 år. Blakkur och han känner varandra sedan tidigare, då de har varit arbetskamrater.
 
Mer detaljer om Bangsi kommer att komma i framtiden.
 
Här kommer lite bilder!
Promenad från hagen till...
...transporten.
 
Bangsi utforskar nya hagen, som består av både skog...
...och öppna ytor.
 
En mysig ligghall har de också!
Bangsi och Blakkur, nattade och klara, med sprillans nya pyjamasar!
 
God natt!
 
 
 
 
 
 

Detaljer

Här kommer en bild som visar vad Niklas har pysslat med de senaste dagarna.
Han har bytt ett "skyltfönster" mot ett annat äldre fönster, som vi tycker passar bättre in på uthuset.
Han har även fixat ny panel på ena halvan av huset.
 
 
Vilket fönster tycker ni passar bäst, det stora eller det lilla?
Jag tycker att detaljerna är viktiga, det ska passa för ögat också. Och om man har ett gammalt hus, så tycker inte jag att moderna fönster passar in...
 
Tyvärr så ser man nu hur skabbigt taket är...
 
Mer bilder och rapporter om "stallbygget" kommer vartefter bygget fortskrider!
 
/Sussie
 

Det tar sej!

Uppsnyggningen av "uthuset som Gud glömde" går framåt.
Det ena "skyltfönstret" har bytts ut mot ett, visserligen mindre och äldre, men bra mycket snyggare fönster.
 
Kolla skillnaden!
 
 
Nja, vinkeln och att det är öppet bredvid fönstret gör att det är svårt att se resultatet. Nedre bilden, där skyms det "nya" fönstret av "snickargubben" Niklas.
 
Får fixa bättre bilder i morgon, då den nya panelen kommit på plats.
 
/Sussie
 
 
 

Trädårdspynt

Jag tycker om att ha fint i trädgården. Men att ligga och rensa ogräs i en massa rabatter, det har jag varken tid, ork eller lust med.
 
Så hur gör man då?
 
Jag tycker om att ha mycket blommor, men det innebär ju rabatter. Eller...?
Jag har löst det så här:
 
Japp, blommor i kruka! De kräver bara lite vatten då och då, samt en putsning ibland.
Inget ogräs att rensa. Och nästa år kanske det blir andra sorter i dessa krukor.
 
Omväxling förnöjer!
 
Hur har ni det i era trädgårdar? Blommor och rabatter? Potatisland? Eller bara gräsmatta?
 
Kom gärna med bilder, tips och råd!
 
/Sussie
 

Ett mirakel!

Det har skett ett mirakel!
Efter nattens sammanbrott, då jag trodde att vi aldrig skulle få se katten Miina något mer, så har ett mirakel skett!
 
För 2 timmar sedan hörde jag någon som jamade. Tittade ut och såg katten Stumpan komma runt hörnet. Men jamandet stämde inte överens med hur hon brukar låta. Såg mej omkring, men såg inget.
 
Gick in igen och fortsatte fixa lunchen, gick ut för att ropa in Niklas. Han hörde som vanligt inte att jag ropade, så jag busvisslade på honom. Då hörde jag jamandet igen. Tittade ut över åkern och såg säden vaja konstigt. Sedan såg jag ett litet grått djur hoppa som en hare.
 
Det var Miina!
 
Efter 14 dagar, så har hon kommit hem!
 
Lite mager och trött, men välbehållen!
 
Nu blir det ett par dagars utegångsförbud för henne. Men, jag tror inte att hon misstycker, husse har lovat att vi ska köpa något extra gott till henne.
 
/Sussie, lycklig igen
 
Miina har saknat sin kompis Lillen
 
Det är tryggt att få vara med sin bästis!
 
 

Var är Miina?

Vår älskade lilla kisse Miina har nu varit försvunnen i 14 dagar.
 
Börjar nu att misströsta och att vi aldrig mer får se henne.
 
Har även börjat få skuldkänslor för att vi reste bort till våra vänner i Skåne i stället för att vara hemma hos våra djur. Visst, vi hade fixat kattvakt, men det kanske inte var tillräckligt att de kom en gång/dag. Men det fanns mat och vatten i uthuset och en kattlucka dit.
 
Var finns Miina?
 
Har ni några tips?
 
Vad kan ha hänt henne?
 
Vi har satt upp lappar, pratat med en del närboende, anmält henne försvunnen både hos Livbojen (som bekräftat att de tagit emot mitt meddelande och satt ut på sin hemsida) och Djurskyddet (som inte gjort ett dugg). Även kattregistret vet om att hon är saknad. Finns det någon mer man kan kontakta?
 
Kommer vi att någonsin mer att få se henne?
Vår lilla lilla kisse! Ensam där ute i mörkret.
 
Tårarna rinner nerför mina kinder. Känner mej jätteledsen just nu. Det känns som att allt jag älskar överger mej! Katten Zammi är borta för alltid (död), hunden Peggy är också borta sedan 1 år (död) och nu lilla Miina (död???).
 
Miina, var är du? Kom hem, vi saknar dej!!!!
 
/Sussie, med stora tårar på kinderna
 

Det är skönt att ha semester!

Men rackarns vad tiden går fort!
 
Nu har jag bara 1½ veckas frihet kvar innan det är dags att återgå till jobbet. Och inte har jag hunnit med att bada, äta Slagstaglass eller tälta ännu.
 
Stallet är inte heller klart, men det är inte så mycket kvar innan det blir funktionellt. Sen kommer det ju att vara en hel del småpyssel att göra, men det får man ta pö om pö. Om allt går som planerat, så flyttar Blakkur hem på tisdag nästa vecka.
 
Nu ska jag ut och spika lite igen!
 
/Sussie
 
Black Beauty, 170 hk, står i hagen och inväntar Blakkur...
 

RSS 2.0